Een BK op Franse bodem? "In België zijn de golven net hoog genoeg om te leren golfsurfen"

  Wie zegt er dat een BK altijd in België moet doorgaan? Voor golfsurfers is dat in elk geval geen noodzakelijke voorwaarde. De golven, die moeten wél goed zijn. En dus trokken de beste golfsurfers van ons land vrijdag naar Vieux-Bouceau in Frankrijk. Sporza ging mee in het spoor van topfavoriet Jack Verbraeken. 

  Kan er gesurft worden of niet? Het antwoord op die vraag was nog onzeker op vrijdagochtend in Vieux-Bouceau, een kustplaats in Zuid-Frankrijk nabij Biarritz. 

   

  "Je kan zien dat het gestormd heeft de voorbije dagen", zegt Jack Verbraeken. "Er is te veel stroming. Dat maakt golfsurfen heel vroeg in de ochtend onmogelijk."

   

  Golfsurf is misschien iets minder bekend bij het grote publiek, het is wel een oerdiscipline in de boardsporten. Letterlijk betekent het "rijden op de golven", waarbij je met je plank (en dus zonder zeil) de kracht van de aanrollende golven gebruikt. Timing is cruciaal om snelheid te maken en tricks uit te voeren.

   

  Verbraeken: "Meestral train ik in Knokke, maar hier aan de Zuid-Franse kust zijn de omstandigheden doorgaans optimaal. Deze plek is een heel gekende surfspot. Het is gelegen in een baai, waardoor cruciale factoren  als wind, golven en getijden optimaal zijn."

   

  "In België zijn de golven eigenlijk maar net hoog genoeg om te leren surfen, een kampioenschap is dus haast onmogelijk."

  Shortboard versus longboard: vinnigheid versus sierlijkheid

  Tegen de middag konden de deelnemers eindelijk het water op. Klaar voor een strijd in 2 disciplines: longboard en shortboard. Een longboard is ongeveer 3 meter lang., een shortboard gaat maximaal naar 2 meter. 

   

  Jack Verbraeken: "Shortboard vind ik het meest uitdagende. Het is een kleinere plank met een meer vinnige stijl en bijgevolg ook andere criteria voor de scores. Longboard is wat rustiger, maar wel sierlijker."

   

  Aan het einde van de dag zal Jack Verbraeken als shortboardkampioen naar huis gaan, Sascha Borrey was de beste met het longboard. Om de eindscore te berekenen worden de beste 2 runs bij elkaar opgeteld.

  De Belgische kampioen gaat gelukkig naar huis: "Ik ben supercontent, want ik heb lange tijd tweede gestaan. Gelukkig kon ik er nog over."

  Bekijk de story van onze man in Zuid-Frankrijk: