Eerste Europese veldrittitel op de VAM-berg is voor beresterke Zoë Backstedt

  De VAM-berg was vroeger een vuilnisbelt.

  De Britse Zoë Backstedt heeft haar favorietenrol helemaal waargemaakt op het EK veldrijden. De dochter van oud-profrenner Magnus reed bij de vrouwen junioren al in de 1e ronde weg en bolde solo binnen. Zilver en brons waren voor Nederland. Xaydee Van Sinaey was de eerste Belgische op de 4e plaats.

  Na de wereldtitel op de weg, nu de Europese trui in het veld. Zoë Backstedt heeft haar prijzenkast vandaag weer wat aangevuld.

  Als topfavoriete bij de junioren liet ze iedereen al ter plekke in de eerste ronde. Onder meer onze landgenote Xaydee Van Sinaey. Zij haakte haar wagonnetje aan in een grotere groep voor de 3e plek. 

   

  Halfweg koers had Backstedt al een comfortabele voorsprong van iets meer dan 30 seconden. Ondertussen was Van Sinaey wel wat teruggezakt. Ze zou uiteindelijk knap 4e eindigen op 1'56" van winnares Backstedt. 

  Net geen eerste medaille dus voor ons land. Nederland sleepte dan weer wel eremetaal in de wacht. Bentveld snelde naar de zilveren plak, de bronzen medaille was voor Vinke. 

  Van Sinaey: "Wil graag opvolgster van Cant worden"

  Xaydee Van Sinaey was na afloop blij met haar 4e plaats. "Ik hoopte op de top 10, maar droomde van de top 5. Hier ben ik heel blij mee."

   

  Ook het brons leek lange tijd mogelijk. "Maar ik ben te snel gestart en daardoor moest ik na die 1e ronde wat gas terugnemen. Daarna streden we met z'n drieën om die 4e plek. Ik ben blij dat ik het alsnog haal."
     
  Samen met haar vader reisde Van Sinaey al door heel Europa om te crossen. "Ik reed dit jaar al heel wat wedstrijden in het buitenland: in Spanje, Zweden, Duitsland en Nederland. Vaak vertrekken we dan op vrijdagavond, ik met het vliegtuig, mijn papa met de camper."

   

  "Het is een serieuze investering, maar het werpt wel z'n vruchten af. Liever rijd ik daar wedstrijden dan B-crossen in België, waar ik het vaak te gemakkelijk heb. Die wedstrijden in het buitenland maken me sterker."

   

  Van Sinaey koestert mooie ambities. "Er wordt vaak gezegd dat in het veldrijden bij de vrouwen geen leven is na Sanne Cant. Maar kijk naar mij, ik zou graag haar opvolgster willen zijn."