Moet Perez Verstappen laten winnen? "Als ik al vooraan zit, is er geen discussie"

  Max Verstappen (Red Bull) is nog 5 races verwijderd van zijn eerste wereldtitel in de Formule 1, maar dan kan hij zich geen misstap veroorloven. In Mexico hoopt de Nederlander het hoofd koel te houden. "We moeten foutloos blijven, de duivel zit in de details."

  Max Verstappen en Lewis Hamilton geven elkaar geen duimbreed toe in de titelstrijd. Amper 12 punten scheiden de twee titelrivalen. Het komende drieluik - de zogenaamde triple header - kan wel eens beslissend zijn: drie races in drie opeenvolgende weekends (Mexico, Brazilië, Qatar).

   

  Te beginnen met Mexico, een race die Verstappen al twee keer kon winnen. "Er liggen hier mooie herinneringen", zegt de WK-leider. "Ik heb twee keer gewonnen en het team presteert normaal gezien goed op deze hoogte."

   

  Het circuit van Mexico City ligt op 2.200 meter hoogte, een extra uitdaging voor de constructeurs. "We reden hier in 2019 voor het laatst. Sindsdien hebben de andere teams ook weer veel geleerd. Het ziet er positief uit voor ons, maar alle details moeten wel kloppen."

  We moeten in al deze races pieken. Foutloze weekends neerzetten en onze kansen grijpen. Dit is de start van de beslissende reeks.

  Max Verstappen

  Verstappen wil geen fouten maken, want Hamilton en Mercedes liggen op de loer. "We moeten in al deze races pieken", zegt hij. "Foutloze weekends neerzetten en onze kansen grijpen. Dit is de start van de beslissende reeks."

   

  "In Amerika boekten we een topresultaat. Nu moeten we het zien vol te houden en de klus klaren. Op papier ziet het er goed uit: als de auto goed genoeg is, win ik. Maar de duivel zit in de details, dat is al het hele jaar zo."

  Teamorders of niet?

  Toch gaat niet Verstappen maar wel zijn ploegmaat Sergio Perez met alle aandacht lopen in Mexico City. "Ik heb het lekker rustig, omdat Checo het zo druk heeft", lacht Verstappen. 

   

  Maar zal de Nederlander nog lachen als Perez zondag aan de leiding rijdt in Mexico? "Als er één race is waar Red Bull me de overwinning gunt, is het hier wel", zei de Mexicaan zelf al. "Maar het hangt van de situatie af."

   

  Elk punt telt in de razend spannende titelstrijd, dus Red Bull zou wel eens de instructie kunnen geven om Verstappen te laten passeren. "Die besluiten worden tijdens de race genomen", houdt Perez de boot af. "Ik denk dat heel Red Bull wel wil dat ik win dit weekend."

   

  Verstappen kent een eenvoudige oplossing: "Ik moet gewoon zorgen dat ik al voor Perez zit, dan is er achteraf helemaal geen discussie."

  Hamilton wil het eerlijk spelen

  Ook Lewis Hamilton kon al twee keer winnen in Mexico en geeft zich dus nog niet gewonnen in de titelstrijd. "We geven niet zomaar op, we willen winnen", zegt de titelverdediger. 

   

  Toch zal de Brit het eerlijk spelen. "Ik ben hier om te winnen op de goede manier. Op talent en vaardigheid. Zo heb ik al mijn wereldtitels veroverd. Ik ben nog nooit kampioen geworden door mijn rivaal te elimineren. En als ik verlies, wil ik waardig verliezen."

  Programma (Belgische tijd):

  • Eerste vrije training: Vrijdag 18.30 uur
  • Tweede vrije training: Vrijdag 22.00 uur
  • Derde vrije training: Zaterdag 18.00 uur
  • Kwalificatie: Zaterdag 21.00 uur
  • Race: Zondag 20.00 uur