Op zoek naar de nieuwe Nina Sterckx: Sporza bezocht testdag voor jonge gewichtheffers

  Lise Sterckx is het 12-jarige zusje van Nina Sterckx.

  Op de afgelopen Olympische Spelen zette Nina Sterckx met haar 5e plaats het gewichtheffen wat meer op de kaart in België. Om ook de opvolging niet te verwaarlozen, organiseerde de federatie een testdag om nieuwe talenten te vinden. Ook de 12-jarige zus van Nina, Lise, werd op de testbank gelegd.

  "Tot nu toe hadden we geen tijd of middelen voor zo'n testdag", zegt bondscoach en ex-olympiër Tom Goegebuer. "Maar we willen met de federatie professioneler gaan werken. We hebben momenteel al grote talenten, maar we moeten er ook voor zorgen dat er opvolging is."

   

  Veel kinderen die zich aanmelden, hebben weinig tot geen ervaring met gewichtheffen. Wat wordt er dan getest? "Gewichtheffen is een complete sport. Het enige wat je niet nodig hebt, is uithouding."

   

  "Je hebt explosiviteit nodig en dat testen we met een staande hoogtesprong. Daarnaast onderzoeken we ook de lenigheid, want je moet toch diep kunnen hurken met zo'n halter boven je hoofd."

   

  "Kracht testen is moeilijker, omdat het om ongetrainde atleten gaat. We doen dat enkel met kinderen die al met gewichten getraind hebben. Ten slotte testen we ook hoe snel ze een oefening aangeleerd krijgen. Al die complexe bewegingen maken het ingewikkeld voor het hoofd."

  Er zijn plots veel meer vrouwen die gewichtheffen in België. Terwijl veel mensen het beeld hebben dat dit een sport is voor stoere mannen.

  Nina Sterckx

  Ook zus van Nina Sterckx kwam testen: "Ik scoorde 10 op 10"

  Nina Sterckx was zelf ook aanwezig op de testdag, niet alleen omdat haar zusje Lise zelf ook een van de deelneemsters was. Sterckx is sinds Tokio nog meer het uithangbord van het gewichtheffen in België.

   

  "Toen ik begon, was ik bijna de enige. Het is mooi om te zien dat er nu steeds meer mensen gaan gewichtheffen, volwassenen en kinderen."

   

  Wat wel opvalt, is dat er een soort Sterckx-effect is: vrouwen zijn, zeker op het hoogste niveau, beter vertegenwoordigd dan mannen. "Terwijl de mensen toch het beeld hebben dat gewichtheffen een sport is voor stoere mannen en niet voor kleine meisjes."

   

  Dat het talent in de familie zit, bewees zus Lise door op haar test 10 op 10 te scoren. "Het was de eerste keer dat ik dit gedaan heb, maar ik zal blijkbaar wel talent hebben", zegt de 12-jarige. "Al die dingen onthouden, maakt het wel niet zo gemakkelijk."

  Bekijk de reportage uit Het Journaal