Ga naar de inhoud

Gymfed zet cultuurverandering voort met 5 werkgroepen: "Geef ons tijd"

De turnfederatie Gymfed heeft meer uitleg gegeven over hoe ze het grensoverschrijdende gedrag in de Belgische turnwereld zal aanpakken. "Met 5 werkgroepen willen we zorgen voor een klimaat waarbinnen het mentale en fysieke welzijn van de sporter centraal staat", meldt de Gymfed.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie oordeelde in april dit jaar dat er sprake was van duidelijk psychisch grensoverschrijdend gedrag binnen de Gymfed. Meerdere coaches waren daar verantwoordelijk voor.


De onderzoekscommissie formuleerde een reeks aanbevelingen, waaronder de installatie van een taskforce. De Gymfed gaf gehoor aan deze oproep en stelde meteen een taskforce samen met expertises van binnen en buiten de federatie.   

 

De taskforce heeft na haar opstart het volledige rapport aan een grondige oorzaak-analyse onderworpen, meldt de turnfederatie. Op basis van deze analyse en aanbevelingen werden 5 thematische werkgroepen geïnstalleerd. 

 

Elke werkgroep focust op een specifiek thema en zal een concreet actieplan formuleren dat beantwoordt aan alle aanbevelingen in het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie. 

 

"Met de installatie van de taskforce en de werkgroepen willen we samen met alle medewerkers onze leiderschapsrol opnemen en onze sport door een cultuurverandering leiden", verduidelijkt Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed.

 

"Diepgaande en duurzame verandering heeft tijd nodig. Wij vragen om ons deze tijd te geven en om ons samen met de taskforce en de werkgroepen op een serene manier ons werk te laten doen."

 

"We nemen de adviezen die uit het rapport voortkomen ter harte en hebben ons van bij de start geëngageerd om hier concrete acties aan te koppelen. Dat gebeurt nu ook."