Ga naar de inhoud

meest recent

Maak kennis met de VAM-berg: de EK-scherprechter die ooit een vuilnisbelt was

 wo 3 november 2021 12:41
Gaat het dak er dit weekend af in Drenthe?

Wie Europees kampioen veldrijden wil worden, zal niet vies mogen zijn van een bergje. Het veldritpeloton maakt momenteel kennis met het EK-parcours in Drenthe. Ooit was het een vuilnisbelt, nu dient het als decor voor de strijd om de sterren. Ontdek hier alles over dé scherprechter van dit weekend: de VAM-berg.

De fietsprovincie Drenthe nodigt dit weekend het wielerpubliek uit voor het EK veldrijden. Op 6 en 7 november worden zes veldritcategorieën over het lokale parcours gestuurd.

 

Zaterdag komen de elite-vrouwen, beloften-mannen en junior-vrouwen aan bod. Een dag later is het de beurt aan de elite-mannen, beloften-vrouwen en junior-mannen

 

De organisatie pakt deze editie graag uit met de VAM-berg als ultieme scherprechter in de strijd om de sterrentrui. "We hopen op het ‘Dak van Drenthe’ een ouderwets wielerfeest te organiseren."

 

Geen vuiltje aan de lucht. Of toch?

Wie klimt er zaterdag en zondag als eerste over het dak van Drenthe?

De vuilnisbelt van Mathieu van der Poel

VAM-berg? VAM: Vuil Afvoer Maatschappij.

 

De VAM-berg heeft een speciale ontstaansgeschiedenis. De "berg" is in 1929 namelijk ontstaan als een vuilnisbelt. Het restafval dat niet gebruikt kon worden bij een groot compost-project, werd op het terrein - waar nu het EK-parcours is - gestort.

 

Uiteindelijk werd de vuilnisbelt verhuld met aarde en gras waardoor het er tot op de dag van vandaag uitziet als een groene heuvel: de VAM-berg.

 

De VAM-berg schudde het vervuilde imago de laatste jaren van zich af en werd al meerdere malen in gebruik genomen bij verschillende wielerwedstrijden. Zo maalde Mathieu van der Poel er vorig jaar nog naar de Nederlandse titel op de weg.

Mathieu van der Poel heerste vorig jaar op de VAM-berg.

"Geen modderpoel, wel veel hoogtemeters"

Dit weekend ploeterde het veldritpeleton nog gretig door het slijk in de Koppenbergcross. Maar moddercatch zal er in Drenthe niet gespeeld worden, volgens de organisatie.

 

"Veldrijden moet tegenwoordig wat flitsender, sneller en aantrekkelijker zijn. Voorheen waren er stukken dat je tot je knieën in de modder stond. Wij zijn van mening dat veldrijden meer rijden dan lopen moet zijn."

Flashback naar de Koppenberg?

Toch vertoont het parcours in Nederland wel wat gelijkenissen met de koppenbergcross. Vooral het klimwerk doet Eli Iserbyt en Denise Betsema al dromen van de Europese titel.

De vele hoogtemeters maken het parcours enorm uitdagend

Organisatie EK veldrijden 2021

“Het een atypisch parcours. De meeste veldritparcours zijn redelijk vlak. Als er dan al iets van hoogteverschil in zit, zijn dat misschien een paar meters. In dit parcours zit er per ronde 32 meter hoogteverschil."

 

"In de laatste 400 meter van het parcours is er zelfs een stijgingspercentage van 15% gemeten op sommige stukken. Dit en de open vlakte aan de top, maakt het parcours enorm uitdagend.”

Bekijk de plattegrond van het parcours:

Lees ook: