Van Eetvelt praat vrijuit na vertrek bij Anderlecht: "Spelers moesten onder druk naar bepaalde club"

  Naar eigen zeggen zou hij het nooit opnieuw doen. Karel Van Eetvelt mist het CEO-schap bij Anderlecht allerminst. In januari vertrok hij amper 9 maanden na zijn aanstelling gedesillusioneerd bij paars-wit. Deze week sprak hij voor het eerst. "Ik zag dat makelaars soms vergoedingen kregen die hoger lagen dan die van een directeur in een groot Belgisch bedrijf."

  Bekijk de reportage in Sportweekend:

  "Ik heb het mensenhandel genoemd"

  Karel Van Eetvelt is nochtans wel wat gewend. Actief geweest als kabinetsmedewerker in de politiek, aan de top gestaan van grote organisaties als UNIZO en de VDAB, gepokt en gemazeld in de banksector.

   

  Maar nergens was hij zo kort aan de slag als in het voetbal, omdat hij zich niet kon vinden in de normen en waarden van het wereldje.

   

  "Ik heb het mensenhandel genoemd", vertelt Van Eetvelt daarover. "Het is een vreemd bedrijfsmodel, gebaseerd op het kopen en verkopen van mensen. Ik zag spelers die niet de keuze hadden om naar de ploeg van hun zin te gaan. Ze moesten onder druk naar een bepaalde club omwille van het geld."

  Als er zulke bedragen rondgaan, staat het als een paal boven water dat er gesjoemeld wordt.

  Karel Van Eetvelt

  Nog een aspect waar Van Eetvelt van schrok: het reilen en zeilen van makelaars. "Ze kregen bedragen soms nog hoger dan wat de CEO in een groot Belgisch bedrijf verdient. Die laatsten worden bijna afgemaakt in de maatschappij omdat ze meer dan één miljoen euro ontvangen."

   

  "Wel, makelaars krijgen nóg hogere bedragen. Dat is echt niet oké. Als er zulke bedragen rondgaan in dat soort activiteiten, staat het als een paal boven water dat er gesjoemeld wordt."

  Hoofdelijke aansprakelijkheid

  Volgens Van Eetvelt is een mogelijke oplossing om bestuurders van clubs hoofdelijk aansprakelijk te maken. "In de banksector hebben we gezien tot wat die hoofdelijke aansprakelijkheid en boetes geleid hebben. Er worden geen risico's meer genomen met witwassen en fraude."

   

  Daarnaast zou ook de oprichting van een clearing house een stap in de goede richting zijn. "Dan kunnen de fiscus en witwascel op de momenten dat ze dat wensen die databank raadplegen. En onderzoeken voeren op clubs of zaken waar de dingen niet juist gebeuren."

   

  Ondanks zijn persoonlijke negatieve ervaringen is Van Eetvelt trouwens wel van plan om binnenkort weer op de tribune te zitten van Anderlecht. Dit keer als supporter. "Mijn zoon zaagt al om zo snel mogelijk opnieuw te gaan kijken", lacht hij. "Het blijft een zalige sport. Vandaar ook mijn oproep om die misbruiken zo snel mogelijk op te kuisen."