Aarzelt u om te gaan schaatsen met het gezin? 5 misvattingen van de baan geveegd

  Met de wintermaanden in zicht gooien de ijsbanen hun deuren weer open voor het publiek. Zin om de schaatsen zelf nog eens aan te binden? Of wil je je kinderen tijdens de herfstvakantie voor het eerst laten proeven van de schaatssport? Neem dan zeker deze tips van de Vlaamse Schaatsunie even door.

  Uit een recente bevraging van Sport Vlaanderen bij ouders met jonge kinderen blijkt dat de weg naar de ijsbaan vijf voorname hindernissen telt: 

  1. "De ijsbaan is te ver"
  2. "Het is er te druk"
  3. "De kinderen zullen zich pijn doen"
  4. "De kinderen zijn nog te jong"
  5. "De kinderen weten niet hoe eraan te beginnen"

  Mireille Mostaert, sporttechnisch coördinator bij de Vlaamse Schaatsunie (VLSU), ruimt deze obstakels één voor één van de (ijs)baan.

  1. "De ijsbaan is te ver": er zijn banen in elke provincie

  Momenteel zijn er 13 ijsbanen, verspreid over de 5 provincies. Drie daarvan worden beheerd door Sport Vlaanderen (Herentals, Liedekerke, Hasselt), de andere tien worden privaat uitgebaat. 

   

  "Dertien lijkt niet zo veel", beseft ook Mireille Mostaert. "De laatste jaren hebben enkele schaatsbanen de deuren moeten sluiten, wat natuurlijk nefast is voor het aanbod."

   

  "Toch merken wij dat het schaatsen terug in trek is, zeker bij volwassenen. Jammer genoeg moet je in sommige regio's wel een eindje rijden tot de dichtstbijzijnde ijshal. We hopen dan ook dat er in de nabije toekomst weer pistes zullen bijkomen.”

  Recent is de website ijsschaatsen.be online gegaan, waar je activiteiten (zoals initiatielessen) van de verschillende kunst- en snelschaatsclubs kan ontdekken. Je vindt er ook een geografisch overzicht van de 13 ijsbanen.”

  IJsstadion Antarctica in Wilrijk

  2. "Het is er te druk" - Er is een moment voor iedereen

  Het schaatsseizoen loopt meestal van midden september tot eind april, al zijn er ook banen die andere periodes hanteren. De ijsbanen van Hasselt, Leuven en Mechelen zijn bijvoorbeeld ook open in de zomer. 

   

  Tijdens schoolvakanties kan het tijdens vrije schaatsbeurten erg druk zijn. Hoe kan je die drukte vermijden? 

   

  Mireille Mostaert: "De meeste ijsbanen voorzien exclusief momenten voor specifieke doelgroepen. Zo wordt zaterdag- en zondagochtend vaak gereserveerd voor gezinsschaatsen. Ook kort na de schooluren is het vaak erg rustig op het ijs. Neem zeker even contact op met de ijsbaan voor je je bezoek plant, dan kan je de drukke momenten zeker vermijden.”

  3. "De kinderen zullen zich pijn doen" - Vallen doet geen zeer

  Dat kleine kinderen zich vaak pijn doen op het ijs is een misvatting, legt Mireille Mostaert uit: “Wie leert schaatsen zal onvermijdelijk wel eens vallen, maar pijn doet dat niet echt. Je glijdt bij een val immers door op het ijs. 

   

  "Om kleuters vlot de stap naar het ijs te laten zetten, wordt er veel geïnvesteerd in rekjes en ander ondersteunend materiaal. Die hulpmiddelen geven een gevoel van zekerheid, maar eigenlijk heb je ze niet nodig. Handschoenen zijn wel verplicht en we raden voor kleine kindjes ook een wel een (fiets)helm aan.”

  Mireille heeft enkele concrete tips om de eerste stappen op het ijs vlot te verteren:

   

  1. Laat je kinderen na het aanbinden van de schaatsjes even op vaste ondergrond rondlopen om stabiliteit te krijgen. 
  2. Ga eerst eens met hen op het ijs zitten om kennis te maken met de ondergrond. Laat ze vervolgens op eigen houtje rechtstaan. Zo merken ze dat ze snel weer recht kunnen komen, dat ze  zelfredzaam zijn en niet afhankelijk moeten zijn van hulpmaterialen.
  3. Laat ze stappen op het ijs als een eendje, met de voetjes open. Glijden is voor later.
  4. Zorg voor een laag zwaartepunt door de armen naar voor te houden en door de knieën te buigen.

  Ga eerst eens met je kind op het ijs zitten om kennis te maken met de ondergrond.

  Mireille Mostaert, Vlaamse Schaatsunie

  4. "Ze zijn nog te jong" - Er is geen minimumleeftijd

  Hoe oud moet je zijn voor je op het ijs mag?

   

  "Een minimumleeftijd is er niet/ Als je peuter zin heeft om te schaatsen, neem hem of haar dan gerust mee naar de ijsbaan. Om een idee te geven: de kleinste schaatsjes die je kan huren in de ijshal van Hasselt hebben maatje 24 en zijn dus geschikt voor kinderen van ongeveer 3 jaar."

  5. 'De kinderen weten niet hoe eraan te beginnen" - Iedereen kan het leren

  Tot slot wil Mireille Mostaert nog één misverstand de wereld uit helpen. 

   

  "Veel mensen denken dat schaatsen niet voor hen is weggelegd, maar dat klopt helemaal niet. Iedereen kan het leren. Je kan het perfect vergelijken met fietsen of zwemmen: eens je het kan, verleer je het nooit meer."

   

  "We raden iedereen aan om zelf eerst eens kennis te maken met het ijs. Vind je het leuk? Volg dan een initiatieles of een lesreeks start-to-skate. Zo krijg je het zeker en vast onder de knie."