Om 5 u achter vuilniskar, om 20 u in de Ghelamco Arena: de dag van Bilzen-doelman Cascio

  Over 50 jaar zal hij ongetwijfeld zijn kleinkinderen over die ene dolle dag vertellen. Leonardo Cascio (22) is in het dagelijkse leven vuilnisman, maar ook doelman bij Belisia Bilzen. En zo stond hij ruim 16 uur nadat zijn wekker weerklonk plots in een van de mooiste voetbalstadions van België: de Ghelamco Arena. Wij haakten ons wagonnetje een volledige dag aan.

  Tot hoe laat zouden de spelers van AA Gent gewoonlijk slapen? Wel, ongetwijfeld langer dan Leonardo Cascio. Bij de doelman van Belisia Bilzen weerklinkt de wekker al om 4.30 u.

   

  In het dagelijkse leven is hij namelijk aan de slag bij de ophaaldienst van de gemeente. Ook woensdag, op wellicht de grootste wedstrijd uit zijn carrière. Om 20 uur speelde Bilzen namelijk tegen AA Gent.

   

  "Maar dat is geen probleem", lacht Cascio, wanneer we hem confronteren met het feit dat zijn wedstrijdvoorbereiding niet ideaal is "Ik heb gedaan met werken om 12 u en dan leg ik me nog even in de zetel. Beentjes in de lucht en dan komt dat goed. Voor een dutje is er vast wel tijd op de bus."

   

  Cascio geeft tijdens zijn vuilnisronde wel toe dat de stress toch begint op te komen. Ook toen Bilzen tegen AA Gent geloot werd, was het even schrikken.

  Vroege vogel in Bilzen: bekijk deel 1 uit de dag van Leonardo

  "Ik moest al trakteren toen we Gent lootten"

  "We hadden niet echt gehoopt op Gent", vertelt de doelman. "Vooraf hadden we allemaal wel gegokt. Diegene die de tegenstander kon raden, moest trakteren. Dat was ik (lacht)."

   

  Voor de doelman en zijn ploegmaats zou er 's avonds een nieuwe wereld opengaan. "Het is de eerste keer in zo een groot stadion. Het resultaat maakt niet uit, zolang ik er maar niet te veel binnenkrijg."

   

  Met Luc Nilis heeft Belisia Bilzen wel een trainer die de kneepjes van het vak kent. "De samenwerking met hem is heel goed", aldus Cascio. "Ik ben echt aangenaam verrast. Hij geeft raad aan de spitsen, maar ook aan mij. Hij zegt me bijvoorbeeld waar een spits naar kijkt voor hij gaat scoren."

  De samenwerking met coach Luc Nilis is heel goed. Ik ben echt aangenaam verrast.

  Leonardo Cascio

  Geweldige avond ondanks 4 tegengoals

  Na een busrit van 150 kilometer - inclusief de nodige file - mochten de spelers van Bilzen de heilige grasmat van de Ghelamco Arena betreden. Van het kaartspel op de bus verschoof de focus nu helemaal naar de match. De groep ging samen aan tafel voor een diner én voor de tactische bespreking. 


  Om 20 u was het grote moment aangebroken. Dan betraden Cascio en co het veld begeleid door het geschreeuw van maar liefst 800 meegereisde fans.

  De aanmoedingen mochten niet baten. Na amper zes minuten was de doelman kansloos op een kanonschot van Vadis. Er zouden nog drie tegentreffers volgen.


  "Maar toch was het geweldig", besloot Cascio. "Het is de mooiste ervaring die je kan meemaken voor iemand van ons niveau. Ondanks de tegengoals vond ik het een goede match van mezelf. Het verlies maakt me niet uit, het plezier is wat voor mij telde."

  Het is de mooiste ervaring die je kan meemaken voor iemand van ons niveau. Het verlies maakt me niet uit, het plezier is wat voor mij telde.

  Leonardo Cascio

  Genieten in Gent: bekijk deel 2 uit de dag van Leonardo

  Lees ook: