"Bondscoach keert terug met wat huiswerk na Noorse tik voor Red Flames"

  De Flames hadden gehoopt in Noorwegen iets te oogsten om kans te maken op het rechtstreeks WK-ticket.

  Na de 4-0-nederlaag in Oslo gisteren weten de Red Flames waar ze aan toe zijn: groepswinst wordt héél moeilijk, een eerste WK halen moet wellicht langs de tweede plaats en play-offs. Er waren zeker goeie momenten tegen Noorwegen, maar het de groepsfavoriet echt moeilijk maken is niet gelukt, stelde radiocommentator Hermien Vanbeveren vast. 

  Groep F in deze WK-kwalificatiecampagne is een rollercoaster - en dat geldt voor wel meer poules in Europa. Je vorige twee matchen win je telkens met 7-0, de volgende verlies je met 4-0.

   

  Zonder af te doen aan de ruime zeges tegen Albanië en Kosovo - dat was de opdracht, die werd perfect uitgevoerd - maar de Red Flames kunnen natuurlijk meer leren van de nederlaag in Noorwegen.

   

  Bijvoorbeeld dat ze hun voet nog niet naast een topland kunnen zetten. Hoe dat komt? Natuurlijk is er de ervaring en status bij de tegenstander. Noorwegen begon met 4 speelsters uit de Engelse hoogste klasse, kon daar nog een Barça-duo aan toevoegen en funderen met een trio dat bij het Noorse team Sandviken samenspeelt.

   

  Speciale vermelding voor Caroline Graham Hansen, want uitstekende match van CGH. Ex-ploegmate van Tessa Wullaert bij Wolfsburg en in het verleden geplaagd door blessures, maar bij Barcelona doorgegroeid naar de top van haar kunnen. Opvallend dat de 26-jarige spits niet bij de 20 genomineerden voor de Ballon d'Or zit.

  Caroline Graham Hansen en Davina Philtjens.

  "Positioneel stond het niet altijd goed"

  Die individuele klasse maakte zeker een verschil, maar positioneel zat het niet altijd goed bij de Flames. Bij de 1-0 mocht Bergsvand te makkelijk koppen - Vangheluwe zat er net niet kort genoeg op, maar er was ook te veel ruimte aan de eerste paal. En bij het balverlies dat de 2-0 inleidde, stond het middenveld te veel op één lijn.

  Bondscoach Ives Serneels keert dus terug met wat huiswerk. Zeker bij balverlies sluipt er te makkelijk chaos in de ploeg, een probleem dat blijft aanslepen. 

  "We moeten hiervan leren en groeien als team", hoorde je in de reacties na de match. Het is een cliché, maar eentje dat de Flames wel mogen gebruiken. Voor basisspeelsters Tysiak, Vangheluwe en Teulings was dit een eerste match met inzet tegen een land van dit niveau.

  In balbezit lieten de Flames wel aardige dingen zien. Het eerste kwartier na de rust was goed en had bekroond mogen worden met de 2-1 van De Caigny, maar die kopbal strandde op de paal.

  Als België dat niveau een hele match kan vasthouden en de positionele fouten eruit kan halen, dan komt het goed tegen Polen (zonder Ewa Pajor) volgende maand in Leuven. Eerst volgt wel nog Armenië: opnieuw 7-0 zou zomaar kunnen, maar is waardeloos als er daarna niet gewonnen wordt van Polen. Want Polen staat nu voor de Flames. En enkel de tweede krijgt een play-offticket.

  Hermien Vanbeveren

  We moeten hiervan leren en groeien als team, is een clichéreactie, maar eentje dat de Flames wel mogen gebruiken.

  Hermien Vanbeveren
  Speelschema groep F
  Polen België 1-1
  België Albanië 7-0
  België Kosovo 7-0
  Noorwegen België 4-0
  België Armenië 19-0
  België Polen 4-0
  Albanië België 0-5
  Kosovo België 1-6
  België Noorwegen 0-1
  Armenië België 0-7
  Stand groep F
      M W V G PTN
  1. Noorwegen 10 9 0 1 28
  2. België 10 7 2 1 22
  3. Polen 10 6 2 2 20
  4. Albanië 10 3 6 1 10
  5. Kosovo 10 2 7 1 7
  6. Armenië 10 0 10 0 0

  Lees ook: