Ga naar de inhoud

meest recent

Duel Verstappen-Hamilton nadert kookpunt: "Denk dat het sportief zal blijven"

 ma 25 oktober 2021 13:27

De voorbije jaren lag het F1-kampioenschap rond deze tijd meestal al in een definitieve plooi, maar nu lijkt het duel Verstappen-Hamilton tot aan het gaatje gestreden te worden. "Het is met voorsprong het spannendste WK van de laatste jaren", zegt commentator Kris Wauters.

Max Verstappen deed afgelopen weekend een gouden zaak in het F1-kampioenschap, door zijn voorsprong op Lewis Hamilton te verdubbelen, van 6 naar 12 punten.

 

Het duel in Austin was er weer eentje op het scherp van de snee. In de vrije training ging het zelfs even over de schreef. "Maar ze hebben nog altijd veel respect voor elkaar", zegt F1-commentator Kris Wauters (Play Sports). "Ze weten allebei van elkaar hoe goed ze zijn."

 

"In Silverstone en Monza reden ze elkaar aan, maar die crash in Monza was er omdat ze allebei het uiterste uit hun auto wilden halen en ze elkaar geen duimbreed wilden toegeven. Dat vind ik helemaal niet erg, dat is zelfs leuk om te volgen."

 

"De F1 heeft altijd geleefd van een concurrentiestrijd tussen 2 rijders, zoals Senna-Prost, Lauda-Hunt of Schumacher-Hill. Fantastische gevechten die ook naast de baan doorgingen."

 

"Die mentale spelletjes zijn ook belangrijk. Het is ongelooflijk belangrijk om mentaal minstens even sterk te zijn. Als je denkt: ik ga het niet halen, dan haal je het ook niet. Verstappen en Hamilton hebben allebei een onwrikbaar vertrouwen in hun eigen kunnen."

 

Volgens Wauters hoeven we niet te vrezen voor een escalatie van incidenten. "Dat is zoals een voetballer die even van zijn neus maakt bij de scheidsrechter. Maar meteen erna hebben ze zoiets al gecatalogeerd. Ze zijn veel te slim om dat mee te nemen."

Lees ook:

"Met voorsprong het spannendste WK van de laatste jaren"

Kris Wauters wil er zijn hand wel niet voor in het vuur steken dat de wedstrijd tot het einde sportief gespeeld wordt. "Ik verwacht wel dat ze het netjes houden. Max heeft nog nooit onsportief gereden. Brutaal soms en in het begin van zijn carrière gek, maar niet onsportief. Ook Hamilton was nog nooit onsportief."

 

"Dat was wel anders bij een Schumacher, die Hill en Villeneuve gewoon van de baan reed of die zijn auto "per ongeluk" dwars over de baan zette toen hij de beste tijd had in de kwalificaties. Ook Senna heeft Prost ooit van de baan gereden. Dat zie ik deze twee niet doen. Maar wie weet als het straks spannend blijft tot de laatste race..."

 

"Het is sowieso met voorsprong het spannendste WK van de laatste jaren. Zeker sinds die geweldige ontknoping tussen Hamilton en Massa op Interlagos. Daarna was het eigenlijk totaal niet spannend, vooral door de sterkte van de Mercedes."

 

"Nu is er sinds het begin van het seizoen een auto die naast de Mercedes kan staan. En vooral: er zijn 2 toppers. Want dit zijn 2 jongens die in het rijtje Senna, Schumacher, Lauda thuishoren. Het niveau dat ze halen is hallucinant, dat zie je aan het verschil met hun eigen ploegmaats."

Dit zijn 2 jongens die in het rijtje Senna, Schumacher, Lauda thuishoren. Hun niveau is hallucinant.

Kris Wauters

"Sinds gisteren denk ik toch dat het Verstappen wordt"

Max Verstappen gaat in poleposition de laatste 5 races van het seizoen in. "Mercedes had al een paar races een snellere auto en dus dacht ik dat Hamilton het ging halen. Maar op een Mercedes-circuit als Austin heeft Verstappen toch kunnen winnen en nu denk ik toch dat het Max zal worden."

 

"Ik hoop in ieder geval dat Max het wordt, om verschillende redenen. Het is een Belgische Nederlander en ik heb veel sympathie voor die jongen. Sinds hij in de F1 is, volgen veel meer mensen de wedstrijden vanwege zijn spectaculaire rijstijl. Het zou ook niet slecht zijn, mocht de hegemonie van Mercedes doorbroken worden."

Lees ook:
Eindstand WK Formule 1 2021
  rijder auto punten
1. Max Verstappen (Ned) Red Bull
395,5
2. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 387,5
3. Valtteri Bottas (Fin)
Mercedes
226
4. Sergio Pérez (Mex) Red Bull 190
5. Carlos Sainz jr. (Spa)
Ferrari
164,5
6. Lando Norris (GBr) McLaren 160
7. Charles Leclerc (Mon) Ferrari 159
8. Daniel Ricciardo (Aus) McLaren 115
9. Pierre Gasly (Fra) AlphaTauri 110
10. Fernando Alonso (Spa) Alpine 81
11. Esteban Ocon (Fra) Alpine 74
12. Sebastian Vettel (Dui) Aston Martin 43
13. Lance Stroll (Can) Aston Martin 34
14. Yuki Tsunoda (Jap) AlphaTauri 32
15. George Russell (GBr) Williams 16
16. Kimi Räikkönen (Fin) Alfa Romeo 10
17. Nicholas Latifi (Can)
Williams 7
18. Antonio Giovinazzi (Ita) Alfa Romeo 3
kalender Formule 1 2021
datum grand prix winnaar 2021 winnaar 2020
28/03 Bahrein (Sakhir) Hamilton Hamilton/Pérez
18/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Hamilton
02/05 Portugal (Portimao) Hamilton Hamilton
09/05 Spanje (Barcelona) Hamilton Hamilton
23/05 Monaco (Monaco) Verstappen ---
06/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Pérez ---
20/06 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen ---
27/06 Stiermarken (Spielberg) Verstappen Hamilton
04/07 Oostenrijk (Spielberg) Verstappen Bottas
18/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton Hamilton/Verstappen
01/08 Hongarije (Boedapest) Ocon Hamilton
29/08 België (Spa) Verstappen Hamilton
05/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen ---
12/09 Italië (Monza) Ricciardo Gasly
26/09 Rusland (Sotsji) Hamilton Bottas
10/10 Turkije (Istanbul) Bottas Hamilton
24/10 VS (Austin) Verstappen ---
07/11 Mexico (Mexico City) Verstappen ---
14/11 Brazilië (Sao Paulo) Hamilton ---
21/11 Qatar (Lusail) Hamilton ---
05/12 Saudi-Arabië (Jeddah) Hamilton ---
12/12 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen