Klasbak Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record

Ruim twee maanden na zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen heeft Bashir Abdi opnieuw geschitterd. Onze landgenoot won zondag de hoog aangeschreven marathon van Rotterdam en deed ook waarvoor hij in eerste instantie gekomen was: het Europese record verbeteren. De nieuwe toptijd: 2u03'36", 40 seconden sneller dan het vorige record.

Bekijk het verslag:

Het relaas van de Europese toptijd

Er werd vanaf de start bijzonder snel gelopen in Rotterdam, maar dat hoge tempo bleek geen probleem voor de 32-jarige Bashir Abdi.

De Belg ging aanvankelijk gezwind mee in een ruime kopgroep en had na 15 kilometer al een halve minuut voorsprong op het schema van het Europese record, dat sinds 2019 in handen was van de Keniaanse Turk Kaan Kigen Özbilen (2u04'16").

Het was precies die chrono die Abdi in Rotterdam wilde verbeteren, maar gaandeweg zag hij zijn bonus op Özbilen slinken. Toen Abdi rond kilometer 28 in een 3e groep verzeilde, zag het er even benard uit.

Maar de bronzen medaille had zijn race uitstekend ingedeeld en schoof op kousenvoeten weer naar de spits van de wedstrijd.

Mondjesmaat nam hij weer meer voorsprong op het vooropgestelde schema en na 36 kilometer vond hij het welletjes en gooide hij met een tempoversnelling ook nog zijn twee resterende concurrenten overboord.

Abdi verslapte niet in de slotkilometers en kwam op de Coolsingel binnen in een fantastische 2u03'36", liefst 40 seconden sneller dan het vorige Europese record van Özbilen.

Abdi is pas de tweede Belg die erin slaagt om de marathon van Rotterdam op zijn naam te schrijven. Hij treedt in de voetsporen van Vincent Rousseau, winnaar in 1994 in een tijd van 2u07'51".

Abdi: "Kreeg kippenvel van het publiek"

Zo snel als hij gelopen had, zo snel sprak een dolgelukkige spraakwaterval Bashir Abdi ook na de finish. "Ik ben enorm blij dat het gelukt is", straalde de Belg.

"Rotterdam voelt als een thuiswedstrijd voor mij. De toeschouwers maakten me gek. Op bepaalde stukken was ik gewoon doof. Ik kreeg er echt kippenvel van. Ik wilde dan ook graag iets terugdoen voor het publiek door hier te winnen."

Heel even moest Abdi voorin de rol lossen. "Ik had net drank genomen toen er versneld werd. Maar er was nog tijd genoeg om in te halen. Ik heb niet gepanikeerd en ben zelf op het juiste moment sneller gaan lopen."

"Ik ben blij dat ik het laatste stuk alleen kon lopen, al leken die laatste 2 kilometer wel 5 kilometer te duren", lacht Abdi.

Hij liep zijn vorige marathon nauwelijks 2,5 maand geleden en dat is zelden gezien. "Ik heb goed getraind en vooral veel kunnen rusten. De conditie was er, ik hoefde niet vanaf nul te beginnen. De omstandigheden hier in Rotterdam waren ook ideaal."

Bashir Abdi: "Ik had het thuisvoordeel"

Trainer Gary Lough: "Hij heeft me niet verbaasd"