Pieter Vanspeybrouck ruilt na 14 jaar de fiets in voor de volgwagen

  Pieter Vanspeybrouck in actie tijdens Gent-Wevelgem.

  Na een profcarrière van 14 jaar zet Pieter Vanspeybrouck zondag na de Ronde van Drenthe (1.1) een punt achter zijn wielerloopbaan. De 34-jarige West-Vlaming wordt vanaf 1 januari ploegleider bij Intermarché-Wanty Gobert, zijn huidige team.

  1 overwinning, 1x Tour de France

  Vanspeybrouck werd in 2008 prof bij Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen. Hij bleef bij die ploeg tot 2017, waarna hij overstapte naar Wanty Gobert. Voor dat team debuteerde hij meteen in de Tour, zijn enige grote ronde.

   

  Vanspeybrouck was geen veelwinnaar, maar hij heeft wel zeges in onder meer de Sparkassen Giro en de Omloop MLS op zijn palmares staan. De laatste jaren was hij vooral wegkapitein in het team van Hilaire Van der Schueren. 

   

  Vanaf 1 januari neemt Vanspeybrouck plaats in de volgauto van Intermarché-Wanty Gobert, waar hij ploegleider wordt. "Ik ben zeer benieuwd naar het verloop van deze functiewissel, waarin ik mijn rustig karakter waarschijnlijk als belangrijke troef kan gebruiken", laat Vanspeybrouck optekenen op de site van zijn team. 

   

  "Mijn competitiegeest kan ik in mijn toekomstige rol zeker en vast nog kwijt. De grootste uitdaging lijkt me om mijn huidige ploegmaats en vrienden binnenkort te gaan sturen. Ik krijg heel veel vertrouwen van het team en ik kijk ernaar uit om op een andere manier aan het succes van de ploeg mee te werken."

  De grootste uitdaging lijkt me om mijn huidige ploegmaats en vrienden binnenkort te gaan sturen.

  Pieter Vanspeybrouck

  "Volledige carrière maakt me gelukkig"

  Waar is Vanspeybrouck het meest trots op? "Eigenlijk maakt mijn volledige carrière me gelukkig. Deze zondag kom ik dan ook met opgeheven hoofd aan de startlijn in Drenthe, een trots gevoel dat waarschijnlijk met nostalgie gepaard zal gaan." 


  "Eigenlijk had ik nog geen plannen gemaakt voor na mijn carrière. Het management zag in mij een toekomstige sportdirecteur en ik werd al snel enthousiast om deze opportuniteit met beide handen te grijpen. Het bijdragen aan mooie prestaties van het team is net wat me de voorbije jaren zo veel voldoening gaf."