Johnny Hoogerland: "Ik word nog elke dag herinnerd aan prikkeldraadincident"

  Voormalig profrenner Johnny Hoogerland is deze week aan de slag in de Cape Epic, in Zuid-Afrika.

  Hoe zou het nog gaan met Johnny Hoogerland? De Nederlandse oud-renner baat al enkele jaren een hotel uit in Oostenrijk en is deze week aan de slag in de Zuid-Afrikaanse mountainbikerace Cape Epic. Sporza had een gesprek met hem.

  5 jaar geleden zette Johnny Hoogerland een punt achter zijn wielercarrière. De sympathieke Nederlander (38) verhuisde met zijn gezin naar Oostenrijk om een nieuw leven op te starten.

   

  "Ik wou eigenlijk naar Spanje gaan, maar mijn vrouw was meer fan van Oostenrijk. Het school- en gezondheidssysteem is daar beter en Duits lijkt goed op Nederlands."

   

  "Uiteindelijk hebben we een mooie plek gevonden aan een meer in Karinthië. We baten er een hotel uit, namelijk een ontbijtpension dat 13 kamers en 35 bedden telt. Het centrum telt veel leuke restaurants."

  Ik fiets nog heel graag. Dit jaar heb ik 22.000 kilometer op de teller. Fietsen is nog altijd mijn passie.

  Johnny Hoogerland

  Hoogerland is zelf nog altijd een gepassioneerd fietser. "Ik heb dit jaar 22.000 kilometer gefietst. Ik doe het nog altijd supergraag."

   

  "In ons hotel werk ik 50 à 60 uur per week. Tussenin probeer ik elke dag 3 à 4 uur te fietsen."

   

  "Ik rijd niet meer met een hartslagmeter of powermeter. Voor mij is fietsen plezier maken met vrienden."

   

  "Ik heb in de regio van ons hotel allerlei fietsroutes uitgetekend, waardoor heel wat fietstoeristen hierheen komen. Ook profrenners zoals Riejanne Markus en Antwan Tolhoek verblijven hier soms."

  "Het prikkeldraadincident is een onderdeel van mijn leven"

  Hoogerland was profrenner van 2009 tot en met 2016. Hij droeg in zijn carrière het shirt van Vacansoleil, Androni en Roompot.

   

  De 38-jarige Nederlander heeft 3 profzeges op zijn erelijst staan. Maar de meeste mensen is vooral zijn val in de Tour van 2011 bijgebleven, toen Hoogerland in de prikkeldraad belandde.

   

  "Littekens heb ik er niet aan overgehouden, maar ik word er wel nog bijna elke dag aan herinnerd", zegt Hoogerland.

  "In Oostenrijk, Nederland, Duitsland enzovoort. Overal waar ik kom, spreken mensen me erover aan. Als ze mijn naam horen, zeggen ze "prikkeldraad" of "Stacheldraht" in het Duits."

   

  "Ik ben in 2013 Nederlands kampioen geworden op de weg, met Tom Dumoulin achter mij op de 2e plaats. 20 procent van de mensen weet dat nog. De andere 80 procent weet dat ik in de prikkeldraad viel."

   

  "Ik heb er geen problemen mee. Het prikkeldraadincident is een onderdeel van mijn leven. Het hoort er gewoon bij."

  "Van Aert is mijn favoriete renner"

  Hoogerland volgt het wielrennen nog altijd op de voet. "Profrenner Marco Haller (Bahrein-Victorious) woont bij mij in Oostenrijk om de hoek. Hij vertelt me dat hij waardes rijdt die hij nog nooit gereden heeft en dat hij toch nog gelost wordt."

   

  "Die jonge gasten zijn zo sterk. Ik vind het schitterend om bijvoorbeeld naar de duels tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel te kijken."

   

  "Toen ik enkele jaren geleden naar het veldrijden keek, dacht ik: "Ach, Van der Poel is een klasse te sterk voor de rest, ook voor Van Aert.""

   

  "Maar nu ben ik echt onder de indruk van Van Aert. Wat hij de laatste jaren gepresteerd heeft en hoe allround hij is. Van Aert is mijn favoriete renner in het peloton."

  Hoogerland rijdt deze week de Cape Epic aan de zijde van ex-prof René Haselbacher