De spierballen van Pacquiao en gouden Diaz? YOUCA ging ze meten

  Manny Pacquiao is een van de bekendste Filipijnse sporters.

  Op de jaarlijkse YOUCA-dag, een organisatie voor en door jongeren, werken studenten van het middelbaar één dag voor verschillende bedrijven. Het ingezamelde geld gaat dit jaar naar Brazilië en de Filipijnen. Ruben en Lieke kwamen een dagje meevolgen op Sporza en namen de sportgeschiedenis van de Filipijnen onder de loep.

  Boksen in de Filipijnen

  Wie aan de Filipijnen denkt, denkt bijna automatisch aan boksen. Maar liefst 44 wereldkampioenen bracht de eilandengroep voort. Op een gouden olympische bokser is het nog wachten, maar 8 van hun 14 olympische medailles werden behaald in deze discipline. 

  De bekendste naam uit de recente boksgeschiedenis van de Filipijnen is ongetwijfeld Manny Pacquiao, ook wel "Pacman" genoemd.  De 42-jarige legende kondigde bijna een maand geleden het einde van zijn carrière aan en wil zich nu volledig werpen op de Filipijnse presidentsverkiezingen van volgend jaar.  

   

  Zijn kandidatuur die hij tien dagen voor zijn kamp tegen Yordenis Ugás aankondigde, was reeds een voorbode op zijn fin-de-carrière . Ondanks dat hij deze laatste kamp verloor, bokste hij telkens op topniveau en hij behaalde zelfs records die nog steeds op zijn naam staan. Pacquiao verloor slechts 8 kampen van zijn 72 gevechten.

  Voor Pacquiao begon het allemaal op zeer jonge leeftijd. Op zijn veertiende was er niet genoeg geld meer om naar school te gaan, dus vertrok hij naar Manilla en leefde er op straat. 

   

  Als amateurbokser maakte hij al snel deel uit van het Filipijnse nationale team en vond hij zo kost en inwonen. De dood van zijn vriend Eugene Barutag tijdens een kamp schrikte Pacquiao niet af: meteen daarna waagde hij zijn kans als professioneel bokser, het begin van een succesverhaal. 

   

  De bekendste kamp uit zijn carrière is de confrontatie met de ongeslagen wereldkampioen Floyd Mayweather. In het "gevecht van de eeuw" in Vegas trok Pacquiao aan het kortste eind. Als presidentskandidaat hoopt hij nu ook zijn politieke tegenstander knock-out te slaan.

  Gewichtheffen in de Filipijnen

  De Filipijnen moest tot de Spelen van Tokio in 2021 wachten op hun eerste gouden medaille: geen bokser, maar wel een gewichthefster zorgde voor die primeur. Het maakte van de 30-jarige Hidilyn Diaz een nationale volksheld.

   

  Net als Manny Pacquiao kwam Diaz uit een arm gezin. Ze droeg op jonge leeftijd water naar huis, haar eerste kennismaking met het sleuren met gewichten. Op haar 13 jaar schopte de Filipijnse het al tot de nationale ploeg in het gewichtheffen.

   

  In 2008 debuteerde Diaz op de Olympische Spelen in Peking met een elfde plaats en een Filipijns record. In Londen kreeg ze 4 jaar later zelfs de eer om de Filipijnse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

   

  Maar pas in 2016 begon ze geschiedenis te schrijven. Op de Spelen in Rio behaalde ze zilver, goed voor de eerste olympische medaille voor een niet-bokser sinds 1936. In 2021 overtrof ze zichzelf opnieuw door goud te pakken in de categorie tot 55kg met een olympisch record. Het was de eerste gouden plak ooit voor de Filipijnen op de Spelen.

   

  Als beloning kreeg Diaz twee huizen en een half miljoen euro. De twee huurhuizen werden haar geschonken door twee Filipijnse vastgoedfirma's. 

  Maar ook nog basketbal

  Niet alleen boksen en gewichtheffen zijn populair op de Filipijnen, ze zijn nog het meest verzot op basketbal. Hun nationale basketbalploeg won heel wat edities van de Spelen van het Verre Oosten. In 2023 organiseren de Filipijnen samen met Japan en Indonesië de FIBA Basketball World Cup.

  Wat is YOUCA Action Day?

  Youth for Change and Action of kortweg YOUCA is een organisatie in Vlaanderen en Brussel die als doel heeft jongeren te stimuleren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. De organisatie voor en door jongeren organiseert jaarlijks dan ook de YOUCA Action day. Op deze dag is het aan de deelnemende jongeren om een dagje mee aan de slag te gaan in een bedrijf. 

   

  Op 21 oktober 2021 engageren meer dan 15.000 jongeren zich voor het goede doel en doneren hun verdiende loon dan ook integraal aan het goede doel. Dit jaar werken de jongeren voor het jongerenproject van KIYO dat actief is in zowel Brazilië als de Filipijnen. Dit project staat in voor gelijke kansen en non-discriminatie bij jongeren. Zo liepen Lieke en Ruben liepen een dagje mee op de Sporza-redactie.