Ga naar de inhoud

EA Sports schorst 30.000 FIFA-spelers wegens valsspelen

Net voor de finale van het FUT Champions-toernooi, bant EA Sports meer dan 30.000 FIFA-spelers. Al deze accounts werden betrapt op het gebruik van een glitch in het spel, die ervoor zorgt dat je team onmogelijk kan verliezen.  

Geruchten over de glitch in kwestie deden voor het eerst de ronde op TikTok. Filmpjes toonden hoe spelers na een tegendoelpunt onmiddellijk de game verlieten. Wanneer je een online gamewedstrijdje verlaat en het te lang duurt voor je opnieuw inlogt, word je verwijderd uit het spel.

De glitch zorgde er echter voor dat de wedstrijd niet meetelde als een verlies, wat doorgaans wel het geval is. Hierdoor telde de gespeelde match niet mee voor de FUT Champions-kwalificatie. Deelnemers konden dus blijven proberen tot ze konden winnen, zonder dat dat hun ranking in het toernooi aantastte.

Positive Play

EA treedt al langer streng op tegen valsspelers. Vorig jaar bracht de gameontwikkelaar het Positive Play Charter uit, waarin ze hun richtlijnen tegen bedriegers en toxisch gedrag voorstelden. Sindsdien ontwikkelden ze bijvoorbeeld trainingsprogramma’s voor hun medewerkers, om sneller te leren reageren op misplaatst of aanstootgevend gedrag.

Al deze inspanningen weerhield schijnbaar duizenden spelers er niet van om alsnog gebruik te maken van de glitch. De 30.000 bans zorgen ervoor dat de betrapte gamers niet langer kunnen inloggen op de FIFA-servers. Ze zullen dus niet enkel de FUT Champions-finale missen, maar ook alle andere online gamemodi.

De schorsing zal zeven dagen duren. Niet al te lang, maar voldoende om enige paniek te veroorzaken bij de gestrafte spelers. Zeker omdat een nieuwe glitch er dan weer voor zorgt dat sommige valsspelers te horen kregen dat ze maar liefst duizend dagen geschorst zouden zijn – tot juli 2024 dus.

EA heeft al laten weten dat deze laatste melding slechts een visuele bug is, en de spelers wel degelijk een straf van zeven dagen ontvangen. En dan maar hopen dat dit de laatste glitch is die EA de wereld in stuurt.

Win jij je toernooien liever zonder valsspelen? Schrijf je dan in voor onze FIFA-wedstrijden via e.sporza.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.