Standard opnieuw beboet voor wangedrag fans, ook Beerschot en Gent mogen betalen

  "De vurige stede" bewijst al te vaak haar naam, ook in negatieve zin.

  Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard dinsdag opnieuw tweemaal veroordeeld voor het wangedrag van haar supporters. "Standard moet ervoor zorgen dat iedereen veilig naar een voetbalmatch kan gaan, maar slaagt daar niet in", klinkt het. Ook Gent en Beerschot werden om dezelfde redenen beboet.

  In de thuismatch tegen STVV op 25 september (1-2) gingen de poppetjes opnieuw aan het dansen op Sclessin. Na de gelijkmaker van Konaté gooiden supporters met bekers richting de STVV-spelers. In het begin van de match en op slag van rust hadden enkele fans ook al Bengaals vuur afgestoken. Deze incidenten leverden Standard 2.500 euro boete op.   

   

  Op het veld van KV Mechelen (3-1) een week later ontspoorde het opnieuw. Eerst gooiden Luikse fans met een aansteker naar de spelers. Na de 3-0 van Walsh smeten diezelfde supporters een vijftigtal tennisballen op het veld en werd er ook pyrotechnisch materiaal aangestoken. 

   

  Tijdens de rust liepen er dan ook nog eens enkele misnoegde fans het terrein op. Een van hen gaf Bastien een stevige por, en ging neus aan neus staan met Klauss en Bodart. Nadien namen de fans weer plaats in het bezoekersvak. Scheidsrechter Verboomen besloot de start van de tweede periode 10 minuten uit te stellen.    

   

  Standard sloeg mea culpa, maar vroeg zich af of de verantwoordelijkheid voor de supportersongeregeldheden niet bij de thuisploeg KV Mechelen lag. "Elke club is verantwoordelijk voor haar eigen supporters", pareerde het Disciplinair Comité, dat daarvoor naar UEFA-regels en BAS-uitspraken verwees. 

   

  "Standard moet ervoor zorgen dat iedereen veilig naar een voetbalmatch kan gaan, maar slaagt daar niet in. Deze asociale feiten hebben geen plaats in onze sport."   

   

  Het Disciplinair Comité verwees naar een hele hoop antecedenten om de maximumboete van 5.000 euro te rechtvaardigen. Daarnaast werd een voorwaardelijke boete van 1.000 euro - voor de feiten in de match tegen Anderlecht - ook effectief gemaakt. Samen met de boete voor de ongeregeldheden tegen STVV moeten de Rouches dus 8.500 euro ophoesten.

  Ook Gent en Beerschot mogen dokken

  Ook AA Gent en Beerschot werden beboet door het Disciplinair Comité, omdat hun supporters tijdens een wedstrijd van hun ploeg pyrotechnisch materiaal hadden afgestoken.


  Voor de Buffalo's ligt de oorsprong van de sanctie op het veld van Antwerp begin oktober. Nog voor de aftrap van dat duel werd Bengaals vuur afgestoken. Er werden ook twee voetzoekers tot ontploffing gebracht in het eigen supportersvak. Bovendien staken Gentse supporters ook enkele zitjes in het Bosuilstadion in brand.

   

  Beerschot moet dan weer 2.000 euro ophoesten voor incidenten in en tegen Leuven. Er werden rond het uur vanuit het bezoekersvak verschillende rookbommen en vuurpijlen afgestoken, waarvan enkele ook bij doelman Romo en op het veld terechtkwamen. Scheidsrechter Lambrechts legde de partij even stil.