"Sekstapeproces" tegen Benzema gaat van start: hoe zat de vork aan de steel?

  De twee hoofdfiguren in de zaak: Mathieu Valbuena en Karim Benzema.

  Vandaag gaat in Versailles het veelbesproken sekstapeproces tegen Real Madrid-aanvaller Karim Benzema van start. De doelpuntenmachine staat terecht voor de vermeende afpersing van zijn voormalige ploegmaat Mathieu Valbuena in 2015 en moet tot 5 jaar cel vrezen. Maar hoe zat de zaak alweer in mekaar?

  Een nieuwe smartphone

  Het begon allemaal in 2014, toen Valbuena naar verluidt een nieuwe smartphone kocht. De middenvelder vroeg toen aan een kennis van hem, Axel Angot, om zijn opgeslagen data over te zetten van het ene toestel op het andere. Bij die overdracht ontdekte Angot een seksueel getinte video van Valbuena.

   

  Angot besloot samen met een handlanger om Valbuena af te persen: als de voetballer geen 150.000 euro zou betalen, zou hij de video openbaar maken. Om die boodschap over te maken aan Valbuena werd een tussenpersoon ingeschakeld, Karim Zenati, een ex-gedetineerde en boezemvriend van Benzema.

   

  Zenati vraagt vervolgens tijdens een diner in Madrid aan Benzema om Valbuena te benaderen. Op een trainingskamp van Les Bleus in oktober 2015 volgt er een gesprek tussen Benzema en Valbuena. Benzema vertelt zijn ploegmaat dat hij op de hoogte is van de gelekte video en dat hij hem wil helpen.

   

  Al snel wordt er ook over geld gesproken. Valbuena voelt zich in het nauw gedreven, maar Benzema probeert zijn ploegmaat gerust te stellen. Hij verzekert hem dat alle kopieën van de video zullen verdwijnen, zolang hij maar betaalt.

  Valbuena, hier als aanvoerder van Marseille.

  Persona non grata

  Niet veel later trekt Valbuena naar de politie met zijn verhaal. Een voor een worden de betrokkenen in de zaak opgepakt en verhoord, ook Benzema. Die laatste vertelt aan de politie dat hij Valbuena enkel wou helpen en bevrijden uit zijn benarde situatie.

   

  Maar daar wringt het schoentje. Verschillende elementen in het verhaal wijzen namelijk op medeplichtigheid van Benzema in het chantageverhaal. Zo zijn er telefoontaps die onthullen dat Benzema lacherig over de zaak spreekt. Ook zou Benzema zich laten ontvallen dat "Valbuena "ons" niet serieus neemt".

   

  Wanneer ook de Franse pers de details van de zaak in handen krijgt barst de bom in het Franse voetbal. Benzema wordt persona non grata in Frankrijk en krijgt heel het land over zich heen. Bondscoach Didier Deschamps beslist niet veel later, mede door politieke druk van onder anderen de premier, om Benzema te weren van het nationale elftal.

   

  Pas in mei van dit jaar zou Benzema terugkeren bij Les Bleus, nadat Deschamps hem gratie verleende. Benzema, die dit jaar voor club en land de sterren van de hemel speelt, bedankte hem met vier doelpunten op het EK afgelopen zomer.

  Benzema en Deschamps streken eerder dit jaar de plooien glad.

  5 jaar achter tralies

  Maar die terugkeer bij de nationale ploeg zou wel eens van korte duur kunnen zijn. Benzema moet zich de komende dagen verantwoorden voor de rechtbank in Versailles. Is de spits schuldig aan de chantage van Valbuena? Op die vraag moet er een antwoord volgen.

   

  Het Franse gerecht tilt alvast zwaar aan de zaak, getuige de mogelijke celstraf van vijf jaar die de spits boven het hoofd hangt. De geldboete zou kunnen oplopen tot 75.000 euro.

   

  Vandaag, op dag één van het proces, gaf Benzema nog verstek. Antoine Vey, advocaat van Benzema, riep alvast "professionele redenen" in voor de afwezigheid van zijn cliënt: hij speelde dinsdagavond nog een Champions League-duel in Oekraïne en moet zich voorbereiden op de Clásico tegen Barcelona op zondag.

   

  De afwezigheid van Benzema zorgde meteen al voor misnoegen bij de tegenpartij. Zo "betreurde" Valbuena's advocaat de gang van zaken: "Al vijf jaar verkondigde Benzema dat hij een confrontatie met mijn cliënt wil, ik hoop dat de rechtbank de nodige consequenties zal trekken", sprak hij.

   

  Wordt vervolgd.