Kämna rijdt Cape Epic na mentale problemen: "Op de weg tellen enkel resultaten"

  Lennard Kämna in het spoor van zijn ploegmaat Ben Zwiehoff.

  In Zuid-Afrika is de Duitse wegrenner Lennard Kämna een van de opvallende figuren in de Cape Epic, een 8-daagse mountainbikewedstrijd. De ranke klimmer van Bora-Hansgrohe wil na een moeilijk jaar het wielerplezier terugvinden: "Ik ben hier om mijn hoofd leeg te maken en om te genieten van de natuur", zegt Kämna.

  In de eerste Alpen-rit van de Tour klauterde Lennard Kämna vorig jaar naar een knappe zege. Bora-Hansgrohe bombardeerde de flinterdunne berggeit tot potentiële kopman voor een grote ronde, maar 2021 draaide uit op een "annus horribilis" voor Kämna.

   

  De 25-jarige Duitser begon het jaar nochtans goed met een ritzege in de Ronde van Catalonië. Daarna reed Kämna enkel nog de Ronde van de Algarve, van alle andere deelnemerslijsten werd hij geschrapt.

   

  Eerst werd "een aanslepende infectie" als reden naar buiten gebracht. Maar het waren vooral mentale problemen die Kämna tot een wielerpauze dwongen.

   

  In Zuid-Afrika wil Kämna deze week opnieuw plezier beleven op de fiets. Hij rijdt er de Cape Epic aan de zijde van zijn Bora-ploegmaat Ben Zwiehoff.

   

  "Ik beschouw de Cape Epic een beetje als een reis. Ik maak foto's en video's van mijn avontuur. Genieten en het hoofd leegmaken, daarvoor ben ik hier", vertelt Kämna.

   

  "Op de weg wordt altijd gefocust op resultaten, alles moet perfect zijn. Hier, in de Cape Epic, probeer ik vooral mijn ogen de kost te geven, frisse lucht op te snuiven en te genieten van de natuur en de sfeer."

  Op de weg moet alles perfect zijn, in de Cape Epic kan ik mijn hoofd wat leegmaken en genieten van de natuur

  Lennard Kämna

  In de tuin werken en boeken lezen

  Kämna stond als jeugdrenner te boek als een van de supertalenten in de wielersport. De Duitser kroonde zich tot wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en werd op 20-jarige leeftijd prof bij Team Sunweb.

  Maar Kämna kwam zichzelf mentaal tegen in zijn eerste profjaar en laste in het voorjaar van 2018 een wielerpauze in.

   

  De Duitser verzette zijn gedachten een half jaar lang door onder meer in zijn tuin te werken en boeken te lezen. 3 jaar later was hij mentaal opnieuw aan rust toe.

  BEKIJK: Lennard Kämna wint eerste Alpenrit in de Tour 2020

  Bekijk het interview met Zwiehoff en Kämna tijdens de Cape Epic