Beerschot als een rat in de val: gerund vanuit buitenland, blessures & te zwakke kern

  Teleurstelling is bij Beerschot ondertussen dagelijkse kost.

  2 op 33, 6 thuisnederlagen op een rij, nog geen goals in eigen huis. Het rapport van Beerschot dit seizoen oogt allesbehalve fraai. Hoe is een van de revelaties van vorig seizoen zo diep gezakt? Voetbalcommentator Frank Raes zoekt naar een uitleg.

  "Beerschot wordt bestuurd vanuit het buitenland"

  Wat er op het veld gebeurt, is een deel van het probleem, maar het is meer dan dat. Kijk maar eens naar hoe die club geleid wordt, dat is zeer vreemd. Beerschot maakt deel uit van het consortium United World van een Arabische prins. Die heeft 70 tot 75 procent van de aandelen. Hij bezit ook Sheffield, Châteauroux, een club in India en eentje in Dubai. 

   

  En met al die clubs gaat het eigenlijk zeer matig. Sheffield is gezakt met een enorme achterstand uit de Premier League en is nu 17e in de Championship. Châteauroux hetzelfde in de Franse 3e klasse.

   

  In de voorbije drie jaar is die prins blijkbaar nog maar twee keer op Beerschot geweest. Hij heeft naar mijn weten nog nooit een interview gegeven aan een Belgisch medium, nochtans proberen Beerschot-watchers van de kranten dat al lang. Hij verschijnt nauwelijks.

   

  Beerschot wordt geleid vanuit het buitenland. De prins rekent op Jan Van Winckel om het te runnen en die zit altijd in Sheffield of ergens anders. Ook hij is nauwelijks aanwezig op Beerschot, maar hij neemt wel alle beslissingen. Hij doet de transfers en zelfs het commercieel beleid. Dat is vreemd.

   

  Ik vraag me af hoe hij dat doet, al die clubs leiden. Een club leiden is al moeilijk, laat staan 5. Ze schuiven wat met spelers binnen dat netwerk. En de mensen ter plaatse in Beerschot die mogen eigenlijk enkel uitvoeren.

  De zakken van de prins zijn blijkbaar minder diep dan gedacht. Hij investeert niet in accommodatie en de spelers die komen zijn allemaal koopjes.

  En, de prins is blijkbaar ook niet zo rijk, want hij investeert niet veel. Bij Sheffield is er dit seizoen geen enkele speler gekocht en bij Beerschot kopen ze wel iets, maar dat is dan derde keuze. Men haalt allemaal "koopjes" en hoopt die met winst door te verkopen om de club er weer bovenop te krijgen.

   

  Waasland-Beveren werd vorig seizoen een beetje als de armste club omschreven, maar toch investeerden ze daar nog meer in spelersweddes dan Beerschot. Hij investeert ook niet in accommodatie. Er gebeurt niets.

   

  Van de idealen van de club die uit provinciale is opgeklommen, blijft niet veel meer over. Ze wilden het op hun manier doen, maar het geld van de prins was welkom. En dat kan je Beerschot niet verwijten. Maar nu wordt die club bestuurd door Big Brother en je hebt daar geen vat op. Zo gaat dat niet meer in een club, je zit in 1A. Je kan niet op die manier werken. Je moet er veel korter op zitten.

  Jan Van Winckel.

  "Het zijn degelijke spelers, maar het is te veel middelmaat"

  Tussen de lijnen dan. Het is duidelijk dat er vooraan een probleem is. Je hebt spelers die minder presteren dan vroeger, zoals Suzuki en Noubissi. Die laatste is zeer regelmatig geblesseerd. En de transfer van Tissoudali is Beerschot heel zwaar bekomen.

   

  De nieuwe spits, Lawrence Shankland, die ziet eruit als een cafébaas. Hij staat veel te zwaar. Hij trapt naar verluidt op training alles binnen van in de 16, maar daar komt de bal niet. Hij is een sterke en grote jongen, maar op deze manier zal het dat toch niet worden in 1A.

   

  Op het middenveld is Raphael Holzhauser een heel goede speler, die steekt er met kop en schouders bovenuit, maar hij heeft geen steun meer. Tissoudali is weg, Coulibaly - nog altijd maar 20 - is helemaal teruggevallen en hij heeft geen afspeelpunt meer vooraan. En Sanusi, ook een van de sterkhouders, is geblesseerd. Je kan niet van Holzhauser verwachten dat hij weer 16 goals en 16 assists zal maken. De helft zou al fantastisch zijn.

  Je kan niet van Holzhauser verwachten dat hij weer aan 16 goals en 16 assists komt.

  Ze hebben bijvoorbeeld wel een heel goeie Ecuadoraan: Caicedo. Dat is blijkbaar wel een heel groot talent, maar hij zit altijd in Zuid-Amerika voor de nationale ploeg. Hij heeft in Beerschot welgeteld drie keer gespeeld, en maar één keer stond hij in de basis. Dat is allemaal zo raar. 


  Maar het is echt niet alleen vooraan een probleem. De ploeg kreeg ook vorig seizoen tijdens het goede begin al heel veel doelpunten tegen. Ook onder Hernan Losada, maar ze maakten er altijd eentje meer. Onder Will Still was het dan een beetje overleven, maar dat was wel oké. Maar eigenlijk is de terugval al een jaar bezig.


  Achteraan zijn ze echt onderbezet. Eigenlijk hebben ze geen sterke spelersgroep. Het zal maar heel nipt voldoende zijn voor 1A. Die kern is bij de 3 of 4 zwakste in 1A. Het zijn allemaal degelijke spelers, maar het is te veel middelmaat. En ze hebben ook pech met veel geblesseerden.

   

  Wat ook een probleem is: ze moeten 6 "homegrown"-spelers op het blad zetten. Die hebben ze niet en dus moeten ze 2 beloften op de bank zetten. Die hebben nog nooit meegedaan, die zullen de club nu niet gaan redden. 

  Moises Caicedo.

  "De sfeer in het stadion is nog goed, aan de fans zal het niet liggen"

  Vorig seizoen hebben ze boven hun stand geleefd en Losada voelde dat aan. Die wist: "we zitten boven onze macht, we kunnen dat hier niet meer verbeteren". Will Still deed het niet slecht en werkte aan de defensieve stabiliteit, maar hij had dan blijkbaar wat te weinig naam of glamour.

   

  Dan hebben ze Peter Maes genomen , en die moeten ze nu nog lang uitbetalen. De nieuwe coach spreekt dan alleen maar Spaans wat ook zeer vreemd is. Pas op, misschien is het een echte vakman.

   

  De conclusie: het zal extreem moeilijk worden voor Beerschot. Zeker als je in een negatieve spiraal zit. 2 op 33 is fenomenaal weinig. Ze hebben thuis nog niet gescoord, dat is heel pijnlijk. Ze hebben op dat vlak ook veel pech. De ballen vliegen er niet meer in.

   

  Bij de supporters is er al een soort verdeeldheid. Er zijn er die er nog in geloven, er zijn er die boos zijn en er zijn er die al denken aan een doorstart in 1B. Opnieuw beginnen te bouwen en de jeugd een kans geven. De sfeer in het stadion is wel nog vrij goed. Dat is een trouwe en humoristische groep. De match op Anderlecht is al uitverkocht, dus aan de fans zal het niet liggen. 

   

  Mathematisch kan het nog. Dat is nu een beetje de slogan. Wie weet als je 2 of 3 keer wint, ben je vertrokken. Ze kunnen 17e worden en dan maak je wel een kans. Maar de tijd begint te dringen. Ze zullen toch 7 of 8 punten moeten halen in die komende 5 matchen, anders is het weldra onoverbrugbaar.

  Frank Raes