Kijk deze week naar het WK baanwielrennen in Roubaix (neen, niet op de openluchtpiste)

  Kenny De Ketele (36) rijdt zijn allerlaatste kampioenschap.

  Twee weken na het Europees kampioenschap is het al tijd voor het WK baanwielrennen. Dat vindt net over de Franse grens plaats: in Roubaix. Onze commentator Renaat Schotte zal u elke dag exclusief te woord staan via livestream en warmt u nu al op voor de uitzendingen.

  In de overdekte velodroom naast de klassieke piste

  Eerst moeten we een misverstand uit de wereld helpen. Het WK baanwielrennen vindt niet plaats op de openluchtpiste die het decor vormt voor de aankomst van Parijs - Roubaix: de Velodroom André-Pétrieux.

   

  Neen, 2 weken na de wielerklassieker koersen de pistiers in de Velodroom Jean Stablinski, een modern wielercomplex.

   

  "Samen met het BMX-parcours vormt het een van de vele Franse wielercentra", weet Renaat Schotte.

   

  "Normaal hadden we hier nu niet gekoerst, maar Turkmenistan moest afhaken wegens corona. Dat maakt dat we 2 keer om de regenboogtruien strijden in Frankrijk. Volgend jaar trekken we naar de Velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines, de piste voor de Olympische Spelen in 2024."

  Medaillekandidates: Kopecky en Degrendele

  Over naar de Belgen. Lotte Kopecky doet in Roubaix mee voor de prijzen. "Voor gouden medailles zelfs", stelt Renaat Schotte. "Zowel in de puntenkoers, als in het omnium, als in de afvalling maakt ze kans."

   

  "Met haar ervaring en haar vorm is zij voor mij de grootste Belgische kandidate voor een wereldtitel. Enig manco is dat Kopecky dit jaar weinig op de piste heeft gekoerst."

   

  Ook keirinrenster Nicky Degrendele is normaal gezien medaillerijp. Doet ze haar gouden kunstje van 3 jaar gelden nog eens over?

   

  "Op het EK heeft ze een goeie beurt gemaakt, daar zat al een medaille in", zag onze commentator. "En na haar koers maakte Degrendele zich sterk dat ze nog zou groeien richting het WK. Dat belooft."

  Medaillekandidaten: Van den Bossche en De Ketele/Ghys

  Wie nog één keer wil schitteren is Kenny De Ketele. De 36-jarige pistier is aan zijn laatste kunstje toe. Op het EK snelde hij in de ploegkoers naar zilver met Lindsay De Vylder, nu racet hij weer met zijn vaste kompaan Robbe Ghys.

   

  Renaat Schotte: "De Ketele reed een erg goed EK. Met Ghys moet hij in staat zijn om weer een medaille te veroveren."

   

  "Zeker in een post-olympisch jaar waar veel teams gepiekt hebben naar de Olympische Spelen. Daarna volgt de klassieke dip."

   

  "De Belgen kunnen die meestal vermijden. Omdat zij niet zo hard pieken, maar eerder regelmatig rijden."

   

  De ploegkoers vindt op de slotdag plaats, net als de afvalling. "Een primeur op het WK", vertelt onze reporter. "En dus ben ik zeer benieuwd naar de Belgische deelnemer Jules Hesters."

   

  Wie opnieuw kan scoren is Fabio Van den Bossche, vice-Europees kampioen in het omnium. Schotte: "Op het EK zat alles tegen. Wat gebeurt er dan als het wel meezit?"

   

  En de Belgen in de ploegenachtervolging? "Zij komen met een jong team aan de start", legt onze commentator uit. "Het Belgisch record verbeteren zou een eerste en fantastische stap zijn voor het viertal."

  Elke dag exclusief op sporza.be en via de Sporza-app

  Renaat Schotte spreekt u tot en met zondag elke dag toe vanuit Roubaix. Kijk live naar het WK baanwielrennen via livestream: op de Sporza-website en in de Sporza-app.

  WK baanwielrennen 2021 in Roubaix

  Belgen op het WK
  vrouwen Shari Bossuyt
    Katrijn De Clercq
    Nicky Degrendele
    Lotte Kopecky
  mannen Kenny De Ketele
    Tuur Dens
    Robbe Ghys
    Jules Hesters
    Gianluca Pollefliet
    Fabio Van Den Bossche
    Noah Vandenbranden
    Brent Van Mulders
    reserves:
    Lindsay De Vylder
    Gerben Thijssen
  programma Belgen op het WK  
  woensdag 20/10 ploegenachtervolging (m) (kwalificaties) Dens, Pollefliet, Van Mulders, Vandenbranden 10e (uitgeschakeld)
  donderdag 21/10 scratch (m) Tuur Dens 2e
    afvalling (v) Lotte Kopecky 2e
  vrijdag 22/10 omnium (v) Lotte Kopecky 2e
    puntenkoers (m) Kenny De Ketele 2e
  zaterdag 23/10 omnium (m) Fabio Van den Bossche 8e
    ploegkoers (v) Shari Bossuyt en Katrijn De Clercq 8e
  zondag 24/10 keirin (v) Nicky Degrendele  
    puntenkoers (v) Lotte Kopecky 1e
    ploegkoers (m) Kenny De Ketele en Robbe Ghys 3e
    afvalling (m) Jules Hesters