"We moeten durven loslaten dat de cross in Vlaanderen de standaard moet zijn"

  Michael Vanthourenhout bedankt het publiek in Iowa.

  Al voor de 5e keer hebben de veldrijders een Amerikaanse trip achter de rug. Op het eerste gezicht lijkt de interesse over de plas niet te groeien, maar Tomas Van Den Spiegel van organisator Flanders Classics laat een ander geluid horen.

  "Er is elk jaar veel te doen om die Amerikaanse veldritten", zegt Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) aan Sporza. "Het probleem is dat veel mensen het vanuit België proberen te beoordelen, terwijl ik er zelf ben geweest."

   

  "Ik was aangenaam verrast door de beleving die er heerst rond de cross. Je mag dat niet afmeten aan de Vlaamse standaard van hoeveel mensen er aanwezig zijn. Maar wat je bijvoorbeeld niet zag waren de honderden mensen die zelf hebben deelgenomen aan een cross. Een hele dag door zijn er allerlei kleine crossjes."

   

  "In Waterloo waren er deelnemers uit 35 staten voor de crossen. Mensen die 20 uur in hun auto zitten om er te zijn. Er is dus wel degelijk een community. Het zit gewoon anders in elkaar dan hier in Vlaanderen."

  Tomas Van Den Spiegel.

  "Met die 3 crossen hebben we een impuls gegeven aan het veldrijden in de VS"

  Een veelgehoorde kritiek op de Amerikaanse trip is dat er geen evolutie zit in de interesse voor de sport in de VS. "Ik zag nochtans heel veel enthousiasme. Er waren voor het eerst zelfs 3 kandidaten om een Wereldbekercross te organiseren, dat toont aan dat de drive er nog is."

   

  "Ik denk dat wij met die 3 crossen toch ook een impuls hebben gegeven aan de cross daar. Je kunt dat niet zomaar weggooien", vindt Van Den Spiegel.

   

  "We moeten durven los te laten dat de cross in Vlaanderen de standaard moet zijn. Dat je als renner bij wijze van spreken elke dag in je eigen bedje kunt slapen."

   

  "Veel van huis zijn, verre verplaatsingen,... dat hoort nu eenmaal bij het leven van een topsporter. Wij moeten kijken hoe we dat als organisatie kunnen faciliteren. Dat hoort bij de professionalisering van de sport."

  Veel van huis zijn, verre verplaatsingen,... dat hoort nu eenmaal bij het leven van een topsporter

  Tomas Van Den Spiegel

  Systeem van de startgelden op de schop? "Daar is moed voor nodig"

  De professionalisering van het veldrijden is een van de stokpaardjes van Flanders Classics en dus ook van Van Den Spiegel. Het thema van de startgelden komt dan vaak op tafel.

   

  "Op de weg betalen we als organisatie de teams zelf, wat hen toelaat om een structuur uit te bouwen. We moeten bekijken of we die stap ook kunnen zetten in het veldrijden. Daar is wat moed voor nodig."

   

  "De bedoeling is dat iedereen er beter van wordt en dat het geld uiteindelijk terug naar de renners vloeit. Meer professionalisering betekent meer partners en dus ook meer geld in de sport. Dat extra geld zal bij de renners terechtkomen."