Dokter Lotto-Soudal rijdt Cape Epic: "Iedereen kan uitrijden met juiste voorbereiding"

  Maarten Meirhaeghe is tijdens het wielerseizoen ploegdokter bij Lotto-Soudal.

  In de 8-daagse mountainbikerace Cape Epic rijden ook 2 Belgische sportdokters mee. "Als ik iets meeneem uit deze ervaring is het dat we renners mentaal nog beter kunnen begeleiden in de voorbereiding en tijdens de wedstrijd", zegt Maarten Meirhaeghe, ploegdokter bij Lotto-Soudal.

  Niet enkel profs maar ook amateurs wagen zich in Zuid-Afrika aan de  Cape Epic, de loodzware achtdaagse mountainbikerace voor duo's. Onder hen ook sportartsen Maarten Meirhaeghe en Ruud Van Thienen.

   

  Meirhaeghe is ploegdokter bij Lotto-Soudal en vindt dit sportief avontuur bijzonder leerrijk. "We weten hoe we renners moeten begeleiden, maar we wilden alle kennis ook eens op onszelf toepassen", vertelt Meirhaeghe.

   

  "Als ik iets zal meenemen uit deze ervaring is het dat de mentale begeleiding van de renners beter kan, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de wedstrijd."

   

  Had de sportarts een voordeel in zijn eigen voorbereiding op de Cape Epic omdat hij bij Lotto-Soudal aan de slag is? "Vanuit mijn eigen ervaring met de renners heb ik veel zaken meegenomen."

   

  "Voor een amateur-sporter die alles van het internet plukt, is het moeilijker om de Cape Epic voor te bereiden. We merken bijvoorbeeld dat veel amateur-sporters veel supplementen nemen."

   

  "Wij kijken naar wat effectief bewezen is. Zo hebben we een aantal keren een labo-analyse gedaan om te zien of we tekorten hadden (zoals vitamine D). We hebben ons ook laten testen bij een inspanningsfysioloog."

   

  Welke tips heeft de Lotto-ploegdokter voor mensen die ooit de Cape Epic willen uitrijden? "Alles begint met motivatie en een goede voorbereiding. Ik denk dat iedereen de Cape Epic kan uitrijden met de juiste voorbereiding."

  We weten hoe we renners moeten begeleiden, maar we wilden alle kennis ook eens op onszelf toepassen

  Maarten Meirhaeghe (ploegdokter Lotto-Soudal)

  Maarten Meirhaeghe (ploegdokter Lotto-Soudal): "Zelf meedoen is heel leerrijk"

  Sportdokter Ruud Van Thienen: "Ik heb sauna gehuurd om warmte te simuleren"