Ongeveer 96 procent van NBA-spelers is gevaccineerd bij start nieuwe seizoen

  Adam Silver (archief) maakte de cijfers aan de vooravond van het NBA-seizoen 2021-2022 bekend.

  Komende nacht gaat het NBA-seizoen 2021-2022 van start. De voorbije maanden, weken en dagen zorgde het coronavaccin voor een conflict tussen de Liga en bepaalde spelers. Met als hoogtepunt het geval-Kyrie Irving, die door Brooklyn op non-actief werd gezet, omdat hij zich niet laat vaccineren. NBA-baas Adam Silver gaf gisteren mee dat bijna 96 procent van de NBA-spelers gevaccineerd aan het seizoen zal beginnen. 

  "Het gaat om ongeveer 96 procent dat gevaccineerd is en dat aantal zou nog moeten toenemen eenmaal het seizoen zal begonnen zijn", vertelde Silver.

   

  Die gaf ook zijn visie op Irving: "Ik hoop dat Kyrie, ondanks zijn overtuigingen over het vaccin, zal beslissen om zich te laten vaccineren, omdat ik hem dit seizoen echt graag zou zien basketballen en omdat ik wens dat de Brooklyn Nets over al hun spelers kunnen beschikken."

   

  Silver benadrukte wel dat dit een zaak was tussen Irving en de stad New York. "De Liga heeft er niks mee te maken."

   

  De Liga heeft er ernstig over nagedacht om de spelers verplicht te laten vaccineren. Maar botste daarbij op een categoriek neen van het spelerssyndicaat (NBPA), waarvan Irving een van de vicevoorzitters is.

   

  De NBA stelde in de plaats strenge hygiënische maatregelen op voor het komende seizoen, die erg belastend zijn voor niet-gevaccineerde spelers. Die gaan van dagelijkse tests tot alleen eten, tot zwaar beperkte uitstappen en interacties met de buitenwereld.

   

  Silvers idee is duidelijk: "Ik gaf er de voorkeur aan dat het spelerssyndicaat de verplichte vaccinatie had goedgekeurd. Het zou voor iedereen beter geweest zijn, mocht elke speler gevaccineerd zijn."

   

  Het seizoen 2021-2022 opent vannacht met 2 wedstrijden: Milwaukee-Brooklyn en LA Lakers-Golden State.