Knelpuntberoep jeugdtrainer: "Aantal spelers neemt sneller toe dan aantal trainers"

  Er zijn meer trainers die cursussen volgen, maar het aantal jonge sporters evolueert sneller.

  De Vlaamse sportwereld luidt de alarmbel. Er zijn heel wat sportclubs die kampen met een tekort aan jeugdtrainers. Dat schrijft Het Nieuwsblad. En dat terwijl nog nooit zoveel mensen een trainerscursus gevolgd hebben. Hans Ponnet van de Vlaamse Trainersschool weet waar het schoentje knelt: "Het aantal sporters neemt veel sneller toe dan het aantal trainers."

  De Vlaamse Trainersschool (VTS) telt 22.500 inschrijvingen, weet Het Nieuwsblad. Dat is een record. Het aantal trainers groeit dus, maar het aantal leden van de sportclubs groeit sneller.

   

  "Er moet inderdaag een grote inhaalbeweging gemaakt worden in het aantal trainers", schetst Ponnet, directeur van de VTS, de situatie in De Ochtend op Radio 1. "Omdat het aantal sporters die in bepaalde sporttakken willen sporten, veel sneller toeneemt dan het aantal trainers in die sporttakken."

   

  "En dat ondanks de vele inspanningen die gebeuren om de trainers op te leiden. Tussen 2014 en 2020, de laatste periode waarvoor cijfers zijn, is het aantal trainers gestegen met een 12-tal procent. Op dit ogenblik zitten we aan een 70.000 actieve trainers in Vlaanderen, maar daar mogen er zeker nog een paar duizend bijkomen."

  Er mogen zeker nog een paar duizend trainers bijkomen.

  Hans Ponnet, directeur Vlaamse Trainersschool

  KFC Merelbeke: "Covid maakte het probleem groter"

  De Ochtend belde ook met een voetbalclub: KFC Merelbeke. Het probleem is nog nooit zo groot geweest, zegt jeugdverantwoordelijke Gert Calcoen. "Dit is al zeer lang bezig, en niet alleen bij KFC Merelbeke."

   

  "Vroeger hadden wij 2 à 3 vacatures op het einde van het seizoen niet ingevuld. Als we dat aantal nu hebben, mogen we in onze handen wrijven. Zo erg is het geworden."


  Het is niet alleen het groeiend aantal leden, maar ook de motivatie van trainers die speelt, merkt Calcoen op. Corona heeft ook hier de problemen nog wat groter gemaakt. "Door covid zijn de trainers eigenlijk een beetje op non-actief gezet en ze hebben geproefd van het vrije leven."

  "Trainer zijn is natuurlijk een serieus persoonlijk engagement. Je moet 3 à 4 keer per week aanwezig zijn. Dat vraagt een verantwoordelijkheid. Door het wegvallen van matchen en trainingsperiodes hebben sommigen vastgesteld dat ze niet veel zin meer hebben om te herbeginnen."

   

  Calcoen zoekt dan maar naar creatieve oplossingen: "Door dubbele shiften te lopen. Er zijn trainers die 2 ploegen doen. We werken ook met vlindertrainers, dat zijn trainers die wel eens een bepaalde training willen overnemen, maar niet continu."