Michel Wuyts over Amerikaanse crossen: "Ik heb het daar nog nooit zo leeg gezien"

  De vrouwen en mannen reden vaak door een desolaat landschap in de VS.

  Het Amerikaanse drieluik in de Wereldbeker lokte niet veel toeschouwers naar de cross. "Sportief hebben de Amerikanen geen aanknopingspunten, dat zou een rol kunnen spelen", zegt Michel Wuyts.

  De veldrijders sloegen de voorbije 10 dagen hun tenten op in de Verenigde Staten, waar de eerste 3 Wereldbekercrossen op het programma stonden.

   

  "Na Waterloo (de 1e cross) en Fayetteville (woensdag) wou ik nog geen definitief oordeel vellen over de publieke opkomst, omdat de weersomstandigheden er niet echt voortreffelijk waren", opent Michel Wuyts.

   

  "Maar Iowa heeft altijd al de reputatie van een volksfeest gehad. Nu was er weinig of geen belangstelling, althans op basis van de beelden die we op tv zagen. Ik heb het daar eigenlijk nog nooit zo leeg gezien. Dat moet voor de organisatie en de Wereldbeker teleurstellend zijn."

   

  "Gisteren waren nochtans alle elementen aanwezig: het was 24 à 25 graden, het was volle zon en open hemel."

  Iowa heeft altijd al de reputatie gehad van een volksfeest. Nu was er weinig of geen belangstelling.

  Michel Wuyts

  8 jaar geleden leek de VS wel nog verlekkerd op de cross. "Toen ik in 2013 naar het WK in Louisville (Kentucky) afreisde, viel ik van de ene verrassing in de andere", vertelt Michel Wuyts.

  "Bij onze aankomst op de luchthaven stonden we te wachten op onze huurauto totdat er plots een groepje van 8 jongeren naar mij toekwam. Zij volgden in de VS alle Sporza-crossen op de livestream en wilden met mij op de foto."

   

  "Het was daar één groot enthousiasme in Louisville, er was heel veel belangstelling. Nys werd toen de "legend" genoemd. Zelf was ik nu niet aanwezig in de Wereldbekercrossen, maar de belangstelling nu staat haaks op die in Louisville in 2013."

  "Misschien moet de VS investeren in de jeugd"

  Wat zou de reden kunnen zijn voor de krimpende interesse in de cross? "Zowel bij de mannen als bij de vrouwen hebben de Amerikanen niet 1 topper aan wie ze zich kunnen optrekken. Sportief zijn er dus geen aanknopingspunten, dat kan een rol spelen."


  "De Verenigde Staten zouden bijvoorbeeld kunnen investeren in de jeugd. In hun Wereldbeker-selecties zitten wel enkele twintigers. Maar in tegenstelling tot de Belgen en de Nederlanders slagen die jonge veldrijders er niet in om de aansluiting te maken met de top 20. Dan zal dat ook niet lukken in de toekomst."


  "Het is ooit anders geweest. In het verleden waren er wel jeugdrenners die op WK's hoog eindigden. Er was ook een periode waarin de VS bij de profs top 10-plekken verzamelde, denk maar aan Ryan Trebon en Jonathan Page (2e op het WK in Hooglede-Gits 2007)."

  "Bij de vrouwen heeft Katie Keough na Fayetteville woensdag abrupt een punt achter haar carrière gezet omdat ze er niet meer bij hoort. Andere namen waarvan plots geen spoor meer was: Ellen Noble, Emma White en Elle Anderson."

  "Katie Compton hield de Amerikaanse eer lang hoog, hoewel ze vrij oud was. Ze heeft wel het ongeluk gehad dat ze op een positieve dopingtest botste, waarvan ze niet goed wist waar dat vandaan kwam. Ze besliste toen om te stoppen met veldrijden."

  Jonathan Page strandde in 2007 op 3 seconden van wereldkampioen Vervecken, Franzoi werd 3e.

  "Amerikaanse omlopen zijn wel heel aantrekkelijk"

  Michel Wuyts onthoudt ook positieve zaken over de Amerikaanse veldritweek. "Het parcours in Fayetteville (waar het WK eind januari plaatsvindt) en het parcours gisteren in Iowa vond ik om duimen en vingers bij af te likken. Qua aantrekkelijkheid zijn de omlopen top."


  "Enkele jaren geleden heeft Iowa de prijs gekregen van beste Wereldbeker-organisatie. De veldrijders waren ook afgelopen week positief over hoe alles geregeld was."

  "Ik plaats wel wat vraagtekens bij de veiligheid van de omlopen. Vooral in Waterloo miste ik opvangkussens en veiligheidsbarrières. Dat heeft tot wat menselijk leed geleid, denk maar aan Thibau Nys."

  "Ik zag ook uitstaande pootjes in Waterloo. Dat wordt in België niet goedgekeurd."

  Herbeleef de crossen in Iowa van gisterenavond: