Nieuwe hockeycoach is "honest cop", Luypaert: "Hebben af en toe pets nodig"

  Michel van den Heuvel (r) begon aan zijn bewind als Belgisch bondscoach met 2 klinkende zeges tegen Duitsland.

  Afgelopen weekend zat Michel van de Heuvel voor het eerst als bondscoach van België op de bank bij de Red Lions. Na de Spelen nam de Nederlander het over van Shane McLeod, die een sabbatperiode inlast. Van den Heuvel stelde zichzelf aan Sporza voor, Loïck Luypaert vindt de nieuwe aanpak verfrissend.

  Van den Heuvel miste zijn debuut als nieuwe hoofdcoach niet: de 57-jarige Nederlander won het voorbije weekend in Ukkel met de Red Lions 2 keer overtuigend van Duitsland in de Pro League.

  Wie is de opvolger van Shane McLeod, die in zijn thuisland Nieuw-Zeeland een sabbatjaar neemt? Van den Heuvel geeft zelf het antwoord.

  Voor de buitenwereld is Van Den Heuvel een nieuwe naam, maar intern zeker niet. Van den Heuvel begon in 2015, samen met McLeod, bij de nationale ploeg. “Als assistent had ik al die jaren al een grote inbreng” vertelt hij aan Sporza.

   

  Het was een goeie match met Shane McLeod. “Hij stond voor de vaderlijke, persoonlijke benadering, terwijl ik veel directer ben. Hij was meer een vaderfiguur, terwijl ik meer de vader was die er af en toe een pets tegenaan gaf."

  “Ik ben meer van de confrontatie, power en het in groep aanpakken, de dingen echt scherp zetten. Het was niet echt "good cop, bad cop". Ik denk dat ik vooral een "honest cop" ben, eerlijk. In belangrijke momenten moet je niet twijfelen en die hardheid heb ik geprobeerd in de groep te brengen."

  Van den Heuvel was in het verleden heel even bondscoach van Nederland, maar
  dat werd geen succes. Toch heeft hij niet het gevoel zich te moeten bewijzen. ‘Ik
  heb ook Pakistan gecoacht en topploegen in Nederland gecoacht. Soms lukt, het soms niet. De liefde voor de sport en het plezier met de spelersgroep is wat mij drijft."

  McLeod stond voor de vaderlijke, persoonlijke benadering, terwijl ik veel directer ben.

  Michel van den Heuvel, doorgeschoven van assistent naar hoofdcoach

  Luypaert: "Bij hem weet je meteen of iets goed of slecht is"

  Voor die spelers is het even wennen om het oude gezicht in de nieuwe functie te zien. "Het was de voorbije 4 dagen nog wat aftasten", geeft Loïck Luypaert toe. "Michel wou meteen zijn accenten leggen, maar zijn visie ligt dicht bij die van Shane."

   

  Waar McLeod vooral een vaderfiguur was, kiest Van den Heuvel voor een meer directe aanpak. "Dat is toch even aanpassen. Hij kent onze zwakke en sterke punten en weet hoe we aangepakt moeten worden."

   

  "Bij hem weet je meteen of iets goed of slecht is, hij houdt niet van grijze zones. Op die manier zet hij de spelers op scherp."

   

  "Het is niet zo dat die olympische titel supersterren van ons gemaakt heeft. Niemand is onvervangbaar. Af en toe een kleine pets op onze kop kan wonderen doen."

   

  "Hij zet ons zo in ieder geval on the edge om bij te leren. We mogen niet stilstaan en hopen dat we dan zomaar weer goud pakken in Parijs. We willen nog altijd een stap zetten en naar ons allerbeste niveau ooit groeien."

   

  "We wonnen twee belangrijke finales pas na shoot-outs. Perfect was het dus zeker nog niet. Dat is nu het doel: die perfecte match spelen als het erop aan komt. Michel is de geknipte man om ons naar dat hogere niveau te tillen."

  Loïck Luypaert.

  Sportweekend in het spoor van Michel van den Heuvel

  Bekijk het volledige interview met Michel van den Heuvel:

  Lees ook: