Pro League houdt ondanks rechtszaak Antwerp vast aan 6 jeugdspelers op wedstrijdblad

  Robbe Quirynen is een van de weinige jeugdspelers in de kern van Antwerp.

  Antwerp vecht bij het Europees Hof de regel aan die clubs verplicht om een minimum aantal spelers uit de eigen opleiding op het wedstrijdblad te zetten. Bij de Pro League willen ze juist een andere koers varen. "De kwaliteit van onze jeugdopleiding is de grote uitdaging van ons voetbal."

  Sinds 2009 legt de Europese voetbalbond UEFA clubs op minstens 8 spelers in een kern van 25 te hebben die lokaal zijn opgeleid. De Belgische bond heeft dit overgenomen, maar dan gaat het over 6 spelers van "eigen kweek" op het wedstrijdblad.

   

  Deze regel is volgens de advocaten van Antwerp in strijd met het vrij verkeer van werknemers en de wetgeving omtrent vrije concurrentie.  In eerste instantie viste Antwerp achter het net bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

   

  Maar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft beslist om de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof. De twee vragen waar dat zich over moet buigen zijn: is de regel van de UEFA een inbreuk op het Europese recht en geldt hetzelfde voor de Belgische regel?

  Als jongeren geen kans krijgen in onze competitie zal de toekomstige generatie Duivels niet aan de verwachtingen van het publiek kunnen voldoen.

  Pierre François, CEO Pro League

  Pro League: "Dit komt niet op de agenda"

  Bij de Pro League laten ze weten dat er op de volgende Algemene Vergadering niet gestemd zal worden over de regel om minstens 6 spelers die in België zijn opgeleid op het wedstrijdblad te zetten.

   

  "Elke club mag zijn visie over dit onderwerp uitspreken", zegt CEO Pierre François. "Maar de Pro League wil in de toekomst nog meer inzetten op het aantal contracten voor jonge spelers en hun speelminuten." Daarom dat er ook werk gemaakt wordt van de integratie van de U23-teams in de amateurafdelingen.

   

  "De kwaliteit van onze jeugdopleiding is de grote uitdaging van ons voetbal, zowel qua levensvatbaarheid als maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is onwaarschijnlijk dat de toekomstige generatie Rode Duivels aan de verwachtingen van het publiek zal kunnen voldoen als de jongeren geen kans krijgen om in onze competitie te spelen."