Ga naar de inhoud

Gravelbiken ook hyperpopulair bij profs: "Wereld van verschil met wielrennen"

Vorig weekend genoten een 1000-tal fietsliefhebbers van een fonkelnieuwe graveltocht in de Vlaamse Ardennen. Onder hen ook de mannen van de Polderblues, het trainingsclubje van Florian Vermeersch. Zij trokken erop uit voor een veldtocht van 160 kilometer. En dat bleek heel plezierig te zijn. 

9 op 10 voor amusement en genot

"Gravelen en wielrennen zijn een wereld van verschil", oordeelt Florian Vermeersch. "Bos, gravelstroken, kasseien, ... een gravelparcours schuift veel meer, het is eigenlijk een andere discipline."

 

Toch ruilt de tweede van Parijs-Roubaix zijn koersfiets deze periode van het jaar met plezier in voor de gravelfiets. Hij doet dat samen met Lotto Soudal-collega's Brent Van Moer en Viktor Verschaeve. 

 

Vermeersch: "We zijn er al een tijdje mee bezig. Het is puur genieten. Op een schaal van 10 geef ik het een 9."

Bekijk de sportweekend-reportage met Florian Vermeersch:

Laurens Ten Dam: "Iedereen is welkom"

Ook Laurens Ten Dam is gek van gravelen. De ex-renner ontdekte de discipline een vijftal jaar geleden en vond dat ook Vlaanderen een eigen graveltocht verdiende. Onder zijn impuls werd het evenement "Flanders Gravel" geboren. 

 

Ten Dam: "Ik koerste altijd heel graag in Vlaanderen. De kasseien, de mensen aan de start, de Belgische biertjes de avond voordien, ... België is toch de home of cycling. Nu gravelen bon-ton is, kan het niet anders dan dat België een eigen gravelkoers heeft. Daar heb ik me voor ingezet."

Ik woonde al 20 jaar in Noord-Holland en begon plots weggetjes in te rijden die ik in al die tijd niet ingereden was.

"Gravelen betekent vrijheid en avontuur", gaat Laurens Ten Dam voort. "Zelfs in de omgeving van je eigen huis ga je zoveel nieuws ontdekken omdat je altijd met de koersfiets gereden hebt."

"Ik woonde al 20 jaar in Noord-Holland en begon plots weggetjes in te rijden die ik in al die tijd niet ingereden was. Precies dat is een van de onderdelen die zo leuk zijn aan gravelen."

 

"Daarnaast is het inclusief. Iedereen is welkom. En tenslotte is er ook het biertje en het feestje achteraf. Dat is ook iets wat heel leuk is."