Vandegoor: "Dat Tokio veel meer had kunnen zijn, heeft er op ingehakt"

  Teleurstelling na het missen van de olympische halve finale.

  Er waait een nieuwe wind bij de Belgian Cats. Het missen van de halve finales op de Olympische Spelen heeft tot die verandering geleid. "Iedereen beseft dat met Emma Meesseman in de ploeg nu een grote prijs gepakt moet worden", vertelde Christophe Vandegoor in De Tribune.

  Exit Philip Mestdagh, enter Valéry Demory als coach van de Belgian Cats. De 58-jarige Fransman is geen bekende naam bij het grote publiek, maar kan mooie adelbrieven voorleggen bij onder meer Lyon en Montpellier. 

   

  "De Franse competitie is in het vrouwenbasketbal een van de sterkste van Europa en Demory heeft bij Lyon Julie Allemand van dichtbij gekend en haar mee gekneed. Dat kan allemaal tellen", zei Vandegoor.

   

  De teleurstelling na het missen van de halve finales in Tokio heeft de exit van Philipe Mestdagh sterk beïnvloed. België kon niet winnen van Japan en miste zo de kans om zich in de halve finale tegen Frankrijk - een haalbare kaart -  naar de finale te spelen.

   

  "Vooraf had iedereen gezegd dat de ambitie de top acht was, maar het had veel meer kunnen zijn. Dat idee heeft er op ingehakt. Zeker bij Emma Meesseman, misschien wel de beste speelster ter wereld. Na de Spelen heeft dat weken gespeeld."

   

  Is het missen van de halve finale alleen de fout van de coach? "Nee, natuurlijk niet. Maar de gemiste kans moet snel achter ons worden gelaten, want de toekomst is nu. Emma Meesseman is 28 jaar en zal dus 30 jaar zijn op de Olympische Spelen in Parijs. Zoveel kansen zal ze niet meer krijgen."

   

  "Iedereen moet beseffen - en zal ook wel beseffen - dat met Meesseman in de ploeg echt een grote prijs gepakt moet worden."

  Emma Meesseman is 28 jaar en zal dus 30 jaar zijn op de Olympische Spelen in Parijs. Zoveel kansen zal ze niet meer krijgen.

  "Basis van de ploeg blijft dezelfde"

  Nu we weten wie naast het veld de touwtjes in handen krijgt, wordt het ook uitkijken naar de veranderingen op het veld. Marjorie Carpréaux en Ann Wauters verdwijnen al met zekerheid. 

   

  "De basis van de ploeg blijft bestaan. Kyara Linskens is na een lange revalidatie moeten terugkeren, is er mentaal onderdoor gegaan in Tokio, maar blijft de belangrijkste center. Zij is nog jong. Jana Raman en Meesseman vormen nog een aantal jaren een goede tandem."


  "Met Allemand hebben we een van de beste spelverdeelsters ter wereld en Delaere heeft in bepaalde olympische matchen laten zien dat ze een stap vooruit heeft gezet. Daar komen mogelijk een aantal nieuwe speelsters bij zoals Hind Ben Abdelkader, die niet meer wou spelen onder coach Mestdagh." 

   

  "Daarnaast is gisteren tijdens de voorstelling van Valéry Demory duidelijk gezegd dat men "economischer" wil omspringen met Emma Meesseman." 

   

  "Zij en andere sleutelspeelsters moeten minder minuten spelen, zodat ze op de belangrijkste momenten frisser zijn."

  Download de podcast van De Tribune