Ga naar de inhoud

IOC en UCI willen geen WK voetbal om de 2 jaar: "Het ondermijnt andere sporten"

FIFA-baas Gianni Infantino is voorstander van een tweejaarlijks WK voetbal.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Wielerunie (UCI) maken zich zorgen over de plannen van de Wereldvoetbalbond (FIFA) om elke 2 jaar een WK voetbal te organiseren. "Het tweejaarlijks organiseren van een WK voetbal ondermijnt de ontwikkeling van andere sporten", meent het IOC.

FIFA-baas Gianni Infantino broedt al een tijdje op het plan om van het WK voetbal een tweejaarlijks evenement te maken.

De UEFA en de nationale competities hebben al hun bezorgdheid geuit over die plannen. Nu komt er ook tegenkanting uit andere sporttakken. Het IOC stuurt aan op een breder overleg over het WK-project van de FIFA.

"We zijn bezorgd", meldt het IOC. "Het tweejaarlijks organiseren van het WK zou een conflict veroorzaken met andere grote internationale evenementen uit sporttakken zoals tennis, wielrennen, golf, gymnastiek, zwemmen, atletiek en Formule 1."

 

"Dat zou de diversiteit en de ontwikkeling van andere sporten dan voetbal ondermijnen."

 

"Niet alleen de andere sporten maar ook het vrouwenvoetbal zou de dupe zijn van het nieuwe format", meent het IOC. "De toename van het aantal mannenevenementen op de sportkalender zou ook een uitdaging vormen voor de verdere bevordering van het vrouwenvoetbal."

Onrust in de wielerwereld

Ook in het wielrennen maken ze zich zorgen. UCI-baas David Lappartient verklaarde dat het publiek voor de Tour systematisch daalt tijdens een zomer met een WK voetbal.


"We maken ons zorgen over de gevolgen voor de wielerwereld en ons vlaggenschip, de Tour de France", zegt UCI-baas David Lappartient.


"Elke vier jaar zien we een kleine daling qua publiek als het WK voetbal begint," weet de UCI-voorzitter. "Het grote voetbalevenement trekt enorm veel investeerders aan door zijn omvang en dat heeft sowieso gevolgen voor andere sporten."

 

Het wordt hoe langer hoe meer een redetwist tussen de FIFA en de rest. Houdt de wereldvoetbalbond voet bij stuk, of plooit het toch onder de druk van tegenstanders?