Ga naar de inhoud

Groot enthousiasme voor Tour voor vrouwen: "Over enkele jaren misschien 2 weken koers"

De Tour de France voor vrouwen telt volgend jaar 8 etappes.

Tour-organisator ASO onthulde donderdag het parcours van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen in 2022. "ASO heeft er wellicht bewust voor gezorgd om zo lang mogelijk de spanning te behouden", zegt Lieselot Decroix, ploegleidster bij Jumbo-Visma, over de 8-daagse omloop.

De Tour de France voor vrouwen begint op zondag 24 juli met een etappe op de Champs-Elysées. Op 31 juli vormt een aankomst op La Planche des Belles Filles het sluitstuk van de Tour.

 

Hoe belangrijk is zo'n Tour voor het vrouwenwielrennen? "Het is een heel mooie en belangrijke stap", zegt Lieselot Decroix. "De media-aandacht voor een Tour de France is veel groter dan voor andere wedstrijden. Voor elke sponsor wordt dit een heel belangrijk evenement."

 

"De rensters zijn mega-enthousiast, de prijzenpot (de winnares ontvangt 50.000 euro) is groot en de media-aandacht zal groot zijn. De organisatie van de koers zal ongetwijfeld ook in orde zijn."

 

"Ik denk dat het dan ook een kwestie van tijd is, totdat de Tour de belangrijkste koers van het jaar zal zijn. " 

De rensters zijn mega-enthousiast, de prijzenpot is groot en de media-aandacht zal groot zijn

Lieselot Decroix, ploegleidster Jumbo-Visma

"Bergritten op het eind en geen tijdrit voor de spanning"

Her en der was er ook wat kritiek op het rittenschema van de Tour. Er zit geen tijdrit in het parcours en er is ook geen passage door de Alpen of de Pyreneeën.

"We moeten tevreden zijn over het rittenschema en de duur van de Tour. Ook al zit er geen tijdrit in het parcours, toch zullen er verschillende type rensters kansen krijgen", zegt Decroix.


"Ik denk dat ASO bij het uittekenen van het parcours er bewust heeft voor gezorgd dat de spanning zo lang mogelijk aanwezig blijft. Daarom komen de bergritten waarschijnlijk aan het einde en is er geen tijdrit."

Is een Tour van 8 dagen voldoende? "Natuurlijk zou het mooi zijn om in de toekomst boven de 10 dagen te gaan met de Tour. Meteen 2 weken zou misschien van het goede te veel geweest zijn. Stap voor stap is het beste."

Le Tour de France Femmes 2022
rit datum start - finish km type
1 zondag 24 juli Parijs - Parijs 82 vlak
2 maandag 25 juli Meaux - Provins 135 vlak
3 dinsdag 26 juli Reims - Epernay 133 heuvel
4 woensdag 27 juli Troyes - Bar-sur-Aube 126 met onverhard
5 donderdag 28 juli Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges 175 vlak
6 vrijdag 29 juli Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim 128 glooiend
7 zaterdag 30 juli Sélestat - Le Markstein 127 bergrit
8 zondag 31 juli Lure - La Planche des Belles Filles 123 bergrit

Live op Sporza

De Tour de France Femmes zal net zoals de Tour bij de mannen live te volgen zijn op Sporza. Van zondag 24 juli tot zondag 31 juli zijn we er 8 dagen op een rij bij.