Ga naar de inhoud

Koen Naert maakt zondag tempo voor vriend: "Liever dan 26 km langs kanaal lopen"

Koen Naert zal begin december zelf nog een marathon lopen.

2 maanden na zijn 10e plek op de Spelen zal Koen Naert zondag in Brugge een borstnummer opspelden in een marathon. "Normaal stond er een extensieve duurloop van 26 kilometer op het programma. Maar in de plaats daarvan zal ik aan hetzelfde tempo een goede vriend helpen aan een scherpe tijd."

In Tokio knokte Koen Naert zich naar een knappe 10e plaats in de olympische marathon. Hoe vindt een marathonloper na zo'n veeleisende periode zijn focus terug?

 

"Mijn lichaam moest eerst herstellen van die inspanning. Ik ben 2 weken op vakantie geweest en ik kon me wat meer bezighouden met mijn 2 kindjes", vertelt Naert, die ondertussen ook bezig is met een masteropleiding in de gezondheidsbevordering.

 

"Mentaal en fysiek was het wel moeilijk om te herbeginnen met trainen. 3 weken daarvoor liep ik nog op wereldniveau op de Spelen en plots stelde mijn conditie niets meer voor."

 

"Ondertussen zit ik wel weer perfect op schema. Volgende week vertrek ik voor 4 weken op hoogtestage naar Kenia."

Mentaal en fysiek was het moeilijk om te herbeginnen met trainen. 3 weken daarvoor liep ik nog op wereldniveauen plots stelde mijn conditie niets meer voor

Koen Naert

"Ik doe mijn duurloop in een wedstrijd om vriend plezier te doen"

Vooraleer hij naar Kenia vertrekt, staat Koen Naert zondag aan de start van de Great Bruges Marathon. "Maar ik beschouw dat niet als mijn 1e wedstrijd sinds de Spelen", zegt Naert.

 

"Op mijn schema staat er die dag een extensieve duurloop gepland van 26 kilometer. Die werk ik normaal af met een snelheid van 3'25" per kilometer."

 

"Maar ik train vaak met de West-Vlaamse Alliantie, een trainingsgroep onder leiding van Stijn Fincioen. Daar vernam ik dat een van hun lopers, Tim Calliauw, voor een persoonlijke toptijd gaat in Brugge."

 

"Ofwel werk ik zondag op mijn eentje een duurloop van 26 kilometer af langs het kanaal, ofwel help ik een goede vriend aan een scherpe tijd. Ik heb voor dat laatste gekozen, omdat ik hem daarmee een plezier doe."

 

Naert zal ongeveer 28 à 29 kilometer tempo maken voor zijn trainingsvriend. "Het zal ook leuk zijn om nog eens buiten te komen met supporters langs de kant. Na 29 km zal een auto me komen oppikken en zit mijn duurloop erop."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Leuk om te experimenteren bij het begin van een nieuwe olympiade"

Begin december loopt Naert dan echt zijn 1e wedstrijd sinds de Spelen. "Het is een experiment, want die marathon zal ik minder dan 4 maanden na de olympische marathon lopen."

 

"Dat is net het leuke aan het begin van een nieuwe olympiade. Je hebt de vrijheid om te experimenteren en om naar nieuwe prikkels te zoeken."

 

Naert zal volgend voorjaar geen marathon lopen. 2022 staat vooral in het teken van het EK, waar hij in 2018 glorie verzamelde met de Europese titel. 

 

"Daarna zal het snel richting Parijs 2024 gaan. Over 14 maanden breekt de periode al aan om de limiet te lopen voor Parijs."