Tour 2022 lijkt er één voor Deceuninck-Quick Step: "Jongens staan nu al te springen"

Mark Cavendish en Julian Alaphilippe, ook volgend jaar zij aan zij in de Tour?

Ook Tom Steels (50) volgde de parcoursvoorstelling van de Tour van volgend jaar met argusogen. De ploegleider van Deceuninck-Quick Step en zelf ex-sprinter ziet niet heel veel kansen voor de snelle mannen. "Maar het is een Ronde van Frankrijk die onze ploeg heel goed moet liggen."

"Na 9 ritten zal al veel duidelijk zijn"

Het parcours van de Tour 2022 is erg gevarieerd, maar toch herkenbaar. Dat vindt ook Tom Steels, ploegleider bij Deceuninck-Quick Step. "Die eerste week wordt volgens mij heel indrukwekkend, te beginnen met de ritten in Denemarken."

 

"Kasper Asgreen zegt nu al dat die een uitdaging zullen zijn met de smalle wegen en de wind. De streek rond Duinkerke kennen we en dan krijgen we een echte kasseienrit met 11 stroken in de laatste 80 kilometer. Dat is toch niet min." 

 

"Ik denk dat er na 9 ritten al heel veel duidelijk zal zijn. Ik vrees dat er al heel wat klassementsmannen van tussen zullen gevallen zijn tegen dan. Er zit heel veel gebald in die eerste week en pas daarna gaan we naar het normale ritme."

Ik vrees dat er al heel wat klassementsmannen van tussen zullen gevallen zijn na de eerste week.

Tom Steels

"Twee sprinters is geen optie"

Veel sprintkansen zijn er volgend jaar niet, net één van de sterktes van Deceuninck-Quick Step. "Het kan in Denemarken alle kanten uit en in de tweede en derde week is het nooit eenvoudig om ritten richting een sprint te sturen", weet Steels. "Het zal in die eerste week moeten gebeuren en zelfs daar zijn niet veel kansen."

 

"Niet elke Tour moet uiteraard hetzelfde zijn. We gaan natuurlijk een sprinter meenemen, want we willen die kansen die er wel zijn ook benutten. Een rit winnen in de Tour blijft nog altijd een geweldige uitdaging. We gaan dus zeker een sprinter meenemen, maar het zal er één moeten zijn die top is vanaf de eerste dag."

 

Is het bij Deceuninck-Quick Step nu al duideljk wie volgend jaar de snelle man met dienst zal zijn: Fabio Jakobsen of Mark Cavendish (als die bij de ploeg blijft)? "Neen", zegt Steels. "We hebben al een meeting gehad, nu wachten we het parcours in detail af. We gaan sowieso met een ploeg naar de Tour die er het maximale kan uithalen. Twee sprinters meenemen, is geen optie."

We gaan zeker een sprinter meenemen, maar het zal er één moeten zijn die top is vanaf de eerste dag.

Tom Steels

"Zelfs kasseirit spreekt Alaphilippe aan"

De Tour-start in Denemarken is vooral voor thuisrijder Kasper Asgreen heel leuk nieuws. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de E3 is nu al heel gemotiveerd om in Kopenhagen voor het geel te gaan. "13 kilometer moet hem ook ongelooflijk goed liggen", verwacht Steels.

 

"Hij zou graag een appartement in Kopenhagen kopen om het parcours elke dag te verkennen. Drie ritten in zijn eigen land, het wordt voor hem één van de hoofddoelen van het seizoen. Kasper zal dan ook alles op alles zetten om goed te zijn in de Tour."

 

Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe zal uiteraard één van de kopmannen in de Tour zijn. "Er zitten opnieuw een aantal etappes in het parcours die hem heel goed moeten liggen. We bekijken het dag per dag met hem. Zelfs de etappe naar Arenberg over de kasseien zal hem aanspreken."

 

Het wordt hoe dan ook drummen om  het achttal van Deceuninck-Quick Step te halen."Er zitten waarschijnlijk nu al heel veel renners van onze ploeg te springen op hun stoel om mee te mogen naar de Tour", weet Steels. "Het is nu aan ons om de puzzel goed te leggen. Er is nog meer dan de Tour, maar het is uiteraard een Ronde van Frankrijk die onze ploeg heel goed moet liggen."

Er zitten waarschijnlijk nu al heel veel renners van onze ploeg te springen op hun stoel om mee te mogen naar de Tour.

Tom Steels