Het Vlaams Sportjuweel komt eraan: stem nu al op het Warmste Sportinitiatief van 2021

  Op donderdag 21 oktober reikt minister van Sport Ben Weyts vier Vlaamse Sportprijzen uit. Aan het Vlaams Sportjuweel, de bekendste trofee, worden dit jaar drie nieuwe categorieën toegevoegd: het Warmste Sportinitiatief, Topsportcoach van het jaar en Topsportversterker van het jaar. 

  De Sportprijs voor het Warmste Sportinitiatief bekroont een initiatief dat mensen in beweging zet en hen tegelijk samenbrengt, maatschappelijk vooruithelpt of het sociale weefsel in de buurt versterkt. 

   

  Volgende week maken we de genomineerden in de andere categorieën bekend, maar hier vind je alvast de drie kandidaten voor het Warmste Sportinitiatief.

  Ontdek snel de genomineerden en breng onderaan je stem uit op je favoriete sportinitiatief.

  1. Second Serve - Tongeren

  De stad Tongeren scoort in peilingen naar armoede ruim boven het Vlaamse gemiddelde. Daarom runt de stedelijke sportdienst sinds 2018 een webshop met gratis sportkleding en -schoenen voor jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Uit rondvraag bleek immers dat de kost voor schoenen en sportkleding voor velen de grootste drempel is om te gaan sporten. 

   

  Voor het inzamelen van sportmateriaal doet Second Serve een beroep op gulle schenkers via Facebook én op de lokale sportclubs. Daar zitten immers de meeste kinderen die uit hun sportkleding groeien.

   

  Sinds de start zijn er meer dan 700 bestellingen genoteerd en ruim 2000 artikelen afgeleverd. En mooier nog: meer dan 100 kinderen uit de doelgroep hebben zich aangesloten bij een Tongerse sportclub. 

  2. Sportaround - Gent

  Maatschappelijk kwetsbare kinderen via sport meer kansen geven op integratie en ontwikkeling, dat is het doel van de vzw Sportaround.
  Het inspirerende levensverhaal van Bashir Abdi, medeoprichter en ambassadeur van Sportaround, dient als lichtend voorbeeld: hij kwam als vluchteling naar België en bouwde hier dankzij zijn sport een mooi leven uit.


  Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, voorziet Sportaround een waaier aan gratis of betaalbare sportactiviteiten in heel Gent. Zo zijn er verschillende wijkwerkingen opgezet, wordt er een naschools sportaanbod voorzien in meer dan 50 lagere scholen en zijn er sportkampen tijdens de schoolvakanties.

  3. Sportbuddies - Halle

  In het kader van de Warmste Week 2020 zette de sportdienst van Halle met haar inwoners een buddywerking op voor stadsgenoten uit kansengroepen. Zo werden er - in coronatijden met beperkte contacten - duo's gevormd om op regelmatige basis samen te sporten.

   

  In totaal werden 20 vrijwilligers gekoppeld aan mensen die nood hadden aan sociaal contact, wat positieve energie en/of een oefenkans Nederlands.
  Zij meldden zich spontaan aan of werden gemeld vanuit verschillende sociale organisaties. 

   

  De duo's werden samengesteld op basis van een opgestelde vragenlijst, die peilde naar de interesses, de beschikbaarheid en de regelmaat van bewegen. 

  De actie liep tot juni van dit jaar en krijgt een nieuwe editie naar aanleiding van de Warmste Week 2021.

  Sportweekend bracht een bezoek aan het sociale sportproject Rising You, dat in 2017 in de prijzen viel:

  Een ander warm initiatief dat de kracht van sport gebruikt om het verschil te maken is Rising You. Dankzij de klimsport leren maatschappelijk kwetsbare mensen vaardigheden en attitudes aan om meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Het project kreeg in 2017 de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste.