Renaat Schotte: "Aflossing van de wacht na De Ketele is verzekerd"

  Wie neemt straks de fakkel van Kenny De Ketele over in de ploegkoers?

  België sluit het EK baanwielrennen af met 3 zilveren medailles. "Het zat niet allemaal mee, maar we mogen zeker niet klagen", zegt Renaat Schotte, die 5 dagen lang commentaar gaf bij het EK.

  Zilver voor Shari Bossuyt (puntenkoers), zilver voor Fabio Van den Bossche (omnium) en zilver voor het duo De Ketele/De Vylder (ploegkoers): dat is de Belgische oogst op het EK in Grenchen.

   

  "Niet alles zat mee, maar met 3 keer zilver kun je niet klagen", zegt Renaat Schotte.

   

  "Oké, we moeten realistisch zijn: de grote landen hebben na de Spelen altijd wat af te rekenen met een postolympische dip, maar je moet het toch maar doen."

  De Vylder heeft dit seizoen duidelijk een stap vooruit gezet.

  Renaat Schotte

  "Op den duur hebben we nog een selectieprobleem"

  In de ploegkoers werd Kenny De Ketele voor de gelegenheid gekoppeld aan Lindsay De Vylder. "Eigenlijk was hij een invaller, maar hij was meer dan dat, want hij was de snelste van twee."

   

  "De Belgen hebben het zilver vooral gewonnen door hun sprints. Daarin waren ze onklopbaar. De Vylder heeft duidelijk een stap vooruit gezet dit seizoen."

   

  "Als De Ketele er straks mee stopt, is de aflossing van de wacht duidelijk verzekerd. Je hebt De Vylder, Robbe Ghys, Fabio Van den Bossche en wie weet wie nog die in aanmerking komen voor de ploegkoers. Op den duur is er nog een selectieprobleem."

   

  Over 10 dagen is er al het WK baanwielrennen. "De Ketele droomt ervan om in Roubaix nog eens wereldkampioen te worden. Als je zag hoe hij nu rondreed, aangevuld met een supersterke Ghys, dan is dat een ongelooflijk topkoppel. Het zou het gedroomde afscheid zijn voor De Ketele."

  "Van Degrendele hebben we het laatste nog niet gezien"

  In Grenchen zagen we ook de wederopstanding van Nicky Degrendele, die in de keirin (waarin ze ooit wereldkampioen werd) 5e eindigde. "Zelf was ze daar zeer gelukkig mee. Er zat een medaille in, maar in de keirin gaat het om fracties."

   

  "Ook op de tijdrit met vliegende start benadert ze weer haar persoonlijke record. Dat zal ook nodig zijn als ze weer wil aansluiten bij de wereldtop."

   

  "Maar Degrendele is een keikop, een vechter. We hebben het laatste van haar nog niet gezien. Ik ben ervan overtuigd dat we haar ongetwijfeld nog eens een groot kampioenschap zien winnen."

  Renaat Schotte