"Het slaat nergens op": onbegrip bij Spanje om winnende treffer Mbappé, die buitenspel liep

    Een strikte naleving van het voetbalreglement heeft de finale van de Nations League beslist. Tot ongeloof van gans Spanje. Kylian Mbappé liep bij zijn winnende treffer namelijk buitenspel, maar dat werd opgeheven door een (bewuste) tackle van Eric Garcia.

    Eerst de regel uit het grote voetbalwetboek.

     

    "Een speler in een buitenspelpositie die een bal ontvangt van een tegenstander die bewust de bal speelt, wordt niet geacht hier voordeel uit gehaald te hebben."

     

    Dat was effectief het geval bij de winnende 2-1 van Frankrijk. Kylian Mbappé stond op het moment dat hij de bal toegespeeld kreeg duidelijk offside - die screenshots zonder context zorgden voor commotie op sociale media.

     

    Alleen speelde Spanje-verdediger Eric Garcia bewust de bal weg met een tackle, waardoor een nieuwe fase startte en Mbappé dus niet langer buitenspel stond.

     

    Eigenlijk had Garcia dus beter zijn tackle compleet gemist, want dan had Mbappé wél offside gestaan.

    Wat moet ik doen? Opzij stappen en Mbappé laten lopen?

    Eric Garcia

    Bij Spanje (en veel voetbalfans) zorgde het voor veel onbegrip.


    "De scheidsrechter vertelde ons dat Eric Garcia de bal wilde spelen en dat buitenspel opheft", aldus Sergio Busquets na de wedstrijd. "Alleen wou hij natuurlijk de bal spelen omdat die anders Mbappé zou bereikt hebben... die buitenspel stond. Het slaat echt nergens op."

     

    Garcia zelf vulde aan: "Wat moet ik doen? Opzij stappen en Mbappé laten lopen? Blijkbaar is dat de regel... Hopelijk passen ze hem in de toekomst aan, maar voor nu doet het gewoon heel erg veel pijn."


    De (gevoelsmatig) onnatuurlijke regel zorgde al eerder voor discussie. Zo scoorde Romelu Lukaku op het jongste EK dankzij dezelfde interpretatie van de wet een doelpunt tegen Rusland, terwijl hij duidelijk buitenspel liep toen de pass vertrok.