Plan Mercedes lukt: Hamilton rijdt snelste tijd, maar Bottas start vanaf de pole

  Lewis Hamilton

  Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de kwalificaties van de GP van Turkije. De wereldkampioen start morgen vanaf plaats 11 door een straf, zijn ploegmaat Valtteri Bottas neemt de pole in. Max Verstappen start als 2e.

  De regen leek in Turkije even een rol te gaan spelen, maar het bleef bij enkele regendruppels. In de laatste sessie bleef het droog, maar toch kregen de rijders hun banden maar moeilijk op de juiste temperatuur.

   

  Het was een vreemde kwalificatiesessie, omdat Lewis Hamilton sowieso 10 plaatsen achteruit zou moeten op de startgrid. Het ideale scenario voor Mercedes zou dus plaats 11 voor Hamilton en de poleposition voor Bottas zijn.

   

  En dat plan kwam perfect uit. Verstappen kon het tempo van beide Mercedessen niet aan en moest tevreden zijn met de derde tijd. Bottas reed eerst nog sneller dan Hamilton - die dan vanaf plaats 12 zou moeten vertrekken - maar dat zette Hamilton met zijn laatste snelle ronde recht.

  Reacties van de top 3: Hamilton, Bottas en Verstappen

  Opsteker voor Mick Schumacher

  Mick Schumacher haalde voor de tweede keer in zijn carrière Q2, maar in de GP van Frankrijk had hij dat vooral te danken aan crashes van Tsunoda en zichzelf (waardoor Stroll geen snelle ronde kon rijden). 

   

  De zoon van Michael steeg boven zichzelf uit in de moeilijke omstandigheden in Turkije en mag zondag vanaf plaats 14 vertrekken. Zijn ploegmaat Nikita Mazepin maakte geen goeie beurt met enkele spins en de traagste tijd in Q1.

  uitslag kwalificaties GP van Turkije
  1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) * 1'22"868
  2. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes) + 0"130
  3. Max Verstappen (Ned-Red Bull) + 0"328
  4. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) + 0"397
  5. Pierre Gasly (Fra-AlphaTauri) + 0"458
  6. Fernando Alonso (Fra-Alpine) + 0"609
  7. Sergio Perez (Mex-Red Bull) + 0"838
  8. Lando Norris (GBr-McLaren) + 1"086
  9. Lance Stroll (Can-Aston Martin) + 1"437
  10. Yuki Tsunoda (Jap-AlphaTauri) + 1"500
  11. Sebastian Vettel (Dui-Aston Martin)  
  12. Esteban Ocon (Fra-Alpine)  
  13. George Russell (GBr-Williams)  
  14. Mick Schumacher (Dui-Haas)  
  15. Carlos Sainz (Spa-Ferrari) **  
  16. Daniel Ricciardo (Aus-McLaren)  
  17. Nicholas Latifi (Can-Williams)  
  18. Antonio Giovinazzi (Ita-Alfa Romeo)  
  19. Kimi Räikkönen (Fin-Alfa Romeo)  
  20. Nikita Mazepin (Rus-Haas)  

  * = Hamilton moet 10 plaatsen achteruit omdat hij nieuwe motoronderdelen heeft geïnstalleerd en vertrekt dus vanaf plaats 11

  ** = Sainz start zondag als laatste, omdat hij een nieuwe motor kreeg