De Premier League davert: Saudisch consortium van 367 miljard (!) euro neemt Newcastle over

  Fans vieren met de Saudische vlag aan het stadion van Newcastle.

  Breekt er een nieuw tijdperk aan in de Premier League? Een Saudisch staatsinvesteringsfonds heeft Premier League-club Newcastle United gekocht. De investeerders zijn samen goed voor een ongeziene waarde van 367 miljard euro. De drijvende krachten zijn allerminst onbesproken, maar hun ambities lijken eindeloos.

  Een voorlaatste plaats in de Engelse competitie.

   

  Momenteel is er bij Newcastle weinig reden om te lachen. Maar supporters van de Magpies zien na vandaag de hemel plots helemaal opklaren.


  De club kondigde namelijk aan dat een Saudisch staatsinvesteringsfonds 80% van de aandelen in handen heeft gekregen. En dat voor een bedrag van 350 miljoen euro.

   

  Een peulschil voor de drijvende krachten achter de overname, die samen goed zijn voor een kapitaal van 367 miljard (!) euro. Slik.

   

  Om u een idee te geven: momenteel is de meest kapitaalkrachtige eigenaar in het voetbal City-baas Sjeik Mansour met een vermogen rond de 30 miljard euro. Newcastle heeft dus het potentieel om de meest vermogende club ter wereld te zijn.

  Dit is een duidelijke poging van de Saudische autoriteiten is om hun afschuwelijke geschiedenis met betrekking tot mensenrechten sportief wit te wassen

  Amnesty International

  Drijvende kracht prins Mohammed bin Salman is wel allerminst onbesproken. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Bovendien is Saudi-Arabië een land dat het allerminst nauw neemt met de mensenrechten.


  Amnesty International klaagde de overname dan ook al fel aan. "Dit is een duidelijke poging van de Saudische autoriteiten om hun afschuwelijke geschiedenis met betrekking tot mensenrechten sportief wit te wassen met de glamour van het topvoetbal", klinkt het.


  De Premier League eist nu wel dat de Saoedische staat niet betrokken wordt bij de dagelijkse leiding. Die komt in handen van de Britse zakenvrouw Amanda Staveley.

  Piratenzender

  Ook vorig jaar was er al veel te doen rond de deal tussen Newcastle en zijn nieuwe geldschieters. Toen sprong een akkoord nog af nadat aan het licht kwam dat het land een piratenzender voor internationaal topvoetbal bestuurt.

   

  Om politieke redenen had Saudi-Arabië eerder de Qatarese zender beIN Sports geblokkeerd, die de exclusieve tv-rechten voor de Premier League in het Midden-Oosten bezit.

   

  Onder de nieuwe kapitaalkrachtige eigenaars is het de verwachting dat er flink met geld gestrooid zal worden om Newcastle naar de voetbaltop te brengen. Een Chelsea en Manchester City-verhaal, dus.

   

  Maar met nóg veel kapitaalkrachtigere hemelbestormers.

   

  Trainer Steve Bruce zal het ongetwijfeld niet meemaken. De coach krijgt vermoedelijk snel zijn C4 in de bus. Enkele namen die genoemd worden om hem op te volgen: Antonio Conte en Zinédine Zidane...

   

  Want onder de nieuwe eigenaars lijkt niks onmogelijk.

  Supporters van Newcastle vieren de overname