Revanche? 3 redenen waarom Rode Duivels extra gemotiveerd zijn tegen Frankrijk

  Drie jaar geleden veroordeelde Frankrijk de Rode Duivels tot "de kleine finale" om het brons.

  10 juli 2018. Als die datum u nog weinig zegt, is bij u het trauma al verwerkt. In de halve finale van het WK in Rusland gaan de Rode Duivels onderuit tegen een uitgekookt Frankrijk. Een wedstrijd die nog steeds heel wat frustraties opwekt bij spelers én fans. Waarom is de match van vanavond meer dan een burenduel? Wij frissen uw geheugen - met lichte tegenzin - op.

  1. Het defensieve spel van de Fransen

  Na de heroïsche overwinning tegen topfavoriet Brazilië, kregen de Rode Duivels een stug Frankrijk tegenover zich in de halve finale.

   

  Al snel werd het spelbeeld duidelijk: België kreeg de bal, de Fransen rekenden op snelheid in de omschakeling om hun tegenstander pijn te doen. 

   

  Een recept dat werkte voor de spelers van Didier Deschamps. Een rake kopbal van Samuel Umtiti in minuut 51 was genoeg om het verschil te maken. Dat verschil verdedigden onze zuiderburen met lijf en leden.

   

  Van aanvallend voetbal was geen sprake meer. Van een Belgische goal ook niet.

  Dat is deel van het voetbal: de beste wint niet altijd.

  Eden Hazard

  Na de wedstrijd spraken de reacties van de Duivels boekdelen. 

   

  "We hadden niet verwacht dat de Fransen zo defensief zouden spelen. Ze waren niet beter dan wij en voetbalden niet. Ze hadden meer kracht en scoorden zo. Dat is heel frustrerend", reageerde Thibaut Courtois.

   

  "Dat is deel van het voetbal: de beste wint niet altijd", relativeerde een grollende Eden Hazard. In de onderstaande video kunt u de match nog eens herbeleven, indien u dat wenst.

  2. Mbappé geeft tijdrekken een nieuwe dimensie

  1-0 achter en een stug Frankrijk deed er alles aan om de voorsprong vast te houden op weg naar de finale in Rusland. Met een slotoffensief hoopten de Belgen alsnog verlengingen uit de brand te slepen, maar dat was buiten Kylian Mbappé gerekend.

   

  Bij een inworp voor de Belgen liet de Franse aanvaller zich van z'n slechtste kant zien. Hij gaf de bal niet met de glimlach aan Toby Alderweireld, maar ging er als het ware mee aan de haal.

   

  Iets wat maar matig gesmaakt werd door de Rode Duivels. Het leverde Mbappé geel op, maar dat kon de spits van PSG niet deren. 

   

  Wilt u de beelden nog eens zien? Klik dan - geheel op eigen risico - op de onderstaande foto om de video te bekijken.

  3. Het leedvermaak aan beide kanten

  De Rode Duivels en de Franse pers zijn niet de beste vrienden. Na de triomf op het WK van 2018 werd luidop gespot met de Belgen "die slecht tegen hun verlies konden". 

   

  Ook afgelopen zomer zorgde een quote van Thomas Meunier voor ergernis bij de Fransen. "We zijn nummer 1 van de wereld. Er zal een stevige ploeg nodig zijn om ons te kloppen." Meer was er niet nodig voor de Franse analisten om de Belgen eens met de grond gelijk te maken.  

   

  "De Belgen doen een beetje uit de hoogte, zoals gewoonlijk", vond de presentatrice. "Ze hebben een dikke nek", vond Johan Micoud, een ex-international in het magazine L'Equipe du Soir  "Ze zullen snel thuis zijn om frieten te eten", voegde Gilles Favard eraan toe. 

  Ze zullen snel thuis zijn om frieten te eten.

  Gilles Favard, Franse analist

  Toen Frankrijk - vroeger dan verwacht - zijn koffers moest pakken op het EK, zorgde dat voor heel wat leedvermaak bij de Belgische fans.

   

  In Villa Sporza juichte het publiek als nooit tevoren. Ook online werd de uitschakeling van 'Les Bleus' erg gesmaakt. Iets wat de Franse pers net iets minder apprecieerde.

   

  Vandaag titelde L'Equipe "klaar om het uit te vechten", om iedereen op scherp te zetten voor de wedstrijd tegen het kleine broertje België. Volgt vanavond de ultieme revanche?