Schandaal in vrouwenvoetbal dijt uit naar Venezuela en Australië

  Speelsters van de Portland Thorns

  Het schandaal in het vrouwenvoetbal in de VS heeft een nieuw hoofdstuk gekregen. De ex-voetbalster die de kat de bel aanbond, beschuldigt nu ook haar ex-club. Ook speelsters in Venezuela en Australië klagen misbruik aan.

  De Amerikaanse ex-voetbalster Meleana Shim, die samen met een voormalige ploeggenote coach Paul Riley beschuldigt van seksueel misbruik, beschuldigt nu ook haar club Portland Thorns ervan haar te hebben gedwongen om te zwijgen.

   

  Vorige week beschuldigden Mana Shim en Sinead Farrelly hun voormalige coach Paul Riley, ondertussen 58, van seksueel misbruik. Hij werd in 2015 al ontslagen bij de Portland Thorns. 

   

  "Het is een roofdier. Hij heeft ons seksueel misbruikt en onze carrière afgenomen", zei Shim dinsdag op tv-zender NBC. "Vanaf dan hield niet alleen Paul me in een greep, maar ook de club."

   

  "Ze legden mij het zwijgen op over meerdere onderwerpen, waaronder met name mijn seksualiteit, en ik voelde me er heel erg ongemakkelijk bij." De speelsters kregen al steun van Alex Morgan en Megan Rapinoe, de tweede vedettes van het Amerikaanse vrouwenvoetbal.   

   

  Riley trok na zijn ontslag in Portland naar North Carolina Courage, maar werd daar vorige week ook ontslagen. Hij doet alle beschuldigingen af als "volledig onwaar". Hij claimt dat hij "nooit seksuele relaties heeft gehad met spelers en ook nooit avances gemaakt heeft"

  Ook in Venezuela en Australië klagen speelsters misbruik aan

  Vrijdag opende de FIFA een onderzoek. De voorzitster van de Amerikaanse vrouwenvoetbalcompetitie (NWSL) stapte alvast op. Maandag bood Merritt Paulson, eigenaar van de Portland Thorns, zijn excuses aan bij beide speelsters.

   

  "We hadden meer kunnen doen. Ik betreur ten zeerste onze rol in wat duidelijk een systemisch falen is in het professionele vrouwenvoetbal", klonk het bij Paulson.

   

  En het blijkt steeds meer dat het om een systemisch falen gaat. 24 speelsters van de Venezolaanse nationale ploeg, onder wie Deyna Castellanos van Atletico Madrid, hebben hun vroegere coach, Kenneth Zseremeta, beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik.

   

  Negen jaar lang stond Zseremeta aan het hoofd van de nationale vrouwenploeg en jeugd van Venezuela tot aan zijn ontslag in 2017. Volgens de speelsters is het in de open brief "tijd om de stilte te doorbreken om fysieke, psychologische en seksuele intimidatie en misbruik te voorkomen".

   

  Directe aanleiding voor de open brief is het getuigenis van een speelster die onthulde dat ze door de trainer op 14-jarige leeftijd werd misbruikt. Ook andere speelsters zouden door Zseremeta benaderd zijn. De Panamese coach is sinds 2017 actief in zijn thuisland waar hij een vrouwenploeg coacht. Hij heeft nog niet gereageerd.

  Na het schandaal in de VS heeft ook de Australische international Lisa De Vanna (150 interlands en 47 goals) een boekje opengedaan. De Australische voetbalbond hoopt dat speelsters nu de stap zetten om een klacht in te dienen zodat eventueel misbruik onderzocht kan worden.