Daarom liet Barça Messi gaan: recordverlies van half miljard euro

  Lionel Messi kan zijn tranen niet bedwingen bij zijn afscheid in Barcelona.

  Barcelona is op de dool. Niet alleen sportief, maar ook financieel. Vorig seizoen heeft de topclub een recordverlies van 481 miljoen euro moeten inboeken.

  Het bestuur van Barcelona heeft vandaag het financiële rapport van het seizoen 2020-2021 voorgesteld. De cijfers in de presentatie kleuren voornamelijk rood. De Catalaanse club maakte een recordverlies van bijna een half miljard, 481 miljoen om precies te zijn.

   

  Volgens Barça zijn de verliezen voornamelijk te wijten aan de wedstrijden die achter gesloten deuren afgewerkt moesten worden omwille van het coronavirus, wat resulteerde in een misgelopen bedrag van 181 miljoen euro. Ook de shirtverkoop kende een vrije val.

   

  Het inkomen van de Catalanen nam af met 26% tot 631 miljoen euro, terwijl de uitgaven 19% lager kwamen te liggen op 1,16 miljard euro.

   

  Preses Joan Laporta gaf twee maanden geleden al te kennen dat de Blaugrana te kampen heeft met een totale schuldenlast van 1,35 miljard euro, waarmee ze "boekhoudkundig failliet" zijn. Cashflowproblemen en een enorme salarislast liggen aan de basis daarvan. 

   

  Naar aanleiding van die alarmerende financiële situatie zag Barcelona zich afgelopen zomermercato genoodzaakt clubicoon Lionel Messi transfervrij naar Paris Saint-Germain te laten verkassen.

  De nieuwe algemeen directeur Ferran Reverter had het tijdens de presentatie over wanbeleid van het vorige bestuur. "Zij hebben spelers gehaald waarvan ze wisten dat ze niet betaalbaar waren", dixit de CEO.

   

  Volgens Reverter zou het vijf jaar duren alvorens opnieuw winstgevend te kunnen zijn.

  meer: