Vanmarcke: "Gilbert en Hayman geven me hoop dat grote klassieker nog altijd kan"

  De Belgische held in Roubaix was Florian Vermeersch, voor Sep Vanmarcke was het eens te meer een pechdag om snel te vergeten. De 33-jarige coureur jaagt nog altijd op die grote klassieke zege.  "Mannen als Gilbert en Hayman geven me de hoop dat het nog altijd kan", vertelt hij in Extra Time Koers.

  Vanmarcke reed zondag 3 keer lek, moest 2 keer van fiets wisselen en kwam ook nog eens zwaar ten val. "Anders was ik zeker bij de eerste 10 geweest, want ik moest tot 5 keer toe terugkomen en zat nog altijd bij de groep-Van Aert."

   

  Uiteindelijk finishte hij als 23e op ruim 6 minuten van winnaar Colbrelli: "Ik weet niet waar ik zou uitgekomen zijn. Ik voelde me heel goed en zat in het begin overal in de positie waar ik wou zitten. Bij die eerste strook, waar iedereen vecht, zat ik op kop. Ik was er dus klaar voor."

   

  Maar het was weer een gemiste kans om een grote klassieker te winnen. Toen  Vanmarcke op zijn 23e de Omloop Het Nieuwsblad won tegen Tom Boonen, werd hem een grote toekomst voorspeld. Maar verder dan een 2e plaats in Roubaix (2013), twee 3e plaatsen in de Ronde (2014, 2016) en twee 2e plaatsen in Gent-Wevelgem (2010, 2016) kwam hij niet. Al te vaak werd hij gevloerd door pech.

  "Ik wacht niet om die grote klassieker te winnen, ik probeer het elk jaar"

  Ziet tafelgast Dirk De Wolf Vanmarcke nog een grote klassieker winnen? "Je bent 33, Sep, ik zou dat dan toch in het voorjaar van 2022 doen. Je moet er niet te lang meer mee wachten, want met al die jonge gasten..."

   

  Vanmarcke riposteert lachend: "Het probleem is: ik ben niet aan het wachten. Ik probeer het elk jaar. De puzzel moet helemaal goed vallen. Maar mannen als Gilbert en Hayman geven me altijd nog hoop dat het nog kan." Hayman was 37 toen hij in 2016 Roubaix won, Gilbert 36 in 2019.

   

  Dan moet het natuurlijk wel ook meezitten en dat was zondag niet het geval: "Op een gegeven moment, toen Küng viel, ben ik moeten beginnen te achtervolgen. Dan zit je tussen de auto's, moet je in de slechte kant gaan rijden, rijd je weer lek, moet je weer wisselen. Zo ging het constant."

   

  Vanmarcke beseft dat hij als een pechvogel wordt gezien, maar hij geeft dat een plaats: "Ik heb al veel pech gehad in mijn carrière, maar ook al veel mooie momenten. Ik probeer niet te lang stil te staan bij die pech. Over 6 maanden is er al weer een Roubaix en heb ik weer een kans. Zo moet je je blijven motiveren."