Ga naar de inhoud

Uw gids voor de Ronde van Lombardije: prachtige startlijst, aangepast parcours

 za 9 oktober 2021 08:00

Dit weekend valt het doek over het fascinerende wielerjaar 2021. De 115e editie van de Ronde van Lombardije is het laatste monument van dit seizoen. Lees in deze gids alles over het parcours en het deelnemersveld.

Zo was het vorig jaar:

Door corona stond het wielerjaar 2020 helemaal op zijn kop. De koers van de vallende bladeren zat vorig jaar in een zomers kleedje, maar voor Remco Evenepoel werd het een zwarte zomerdag.

 

Op 15 augustus imponeerde de youngster van Deceuninck-Quick Step tussen Bergamo en Como.

 

Op de gevreesde Muro di Sormano zonderde Evenepoel zich af met onder meer Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali, maar in de verraderlijke afdaling sloeg het noodlot toe. Hij dook over een muurtje de diepte in en liep meerdere breuken op.

 

Vanuit het ziekenhuis zag Evenepoel hoe Fuglsang uiteindelijk de dominantie van Astana afrondde. De Deen won voor George Bennett en zijn Russische ploegmakker Aleksandr Vlasov.

Lees ook:

Ronde van Lombardije klassement

naamresultaatploeg
1
Jakob Fuglsang
5:32:54
Astana Pro TeamAST
2
George Bennett
+31
Jumbo - VismaTJV
3
Aleksander Vlasov
+51
Astana Pro TeamAST
4
Bauke Mollema
+1:19
Trek - SegafredoTFS
5
Giulio Ciccone
+1:40
Trek - SegafredoTFS
6
Vincenzo Nibali
+3:31
Trek - SegafredoTFS
7
Maximilian Schachmann
+4:31
BORA - hansgroheBOH
8
Diego Ulissi
+5:20
UAE Team EmiratesUAD
9
Ben Hermans
+6:00
Israel Start-Up NationISN
10
Mathieu van der Poel
+6:28
Alpecin - FenixAFC

Het parcours:

De Ronde van Lombardije is een speeltuin tussen Como en Bergamo, maar beide steden lossen elkaar geregeld af als start en aankomst. 

 

Na enkele jaren wordt een wissel doorgevoerd: dit jaar begint de route in Como en finishen de renners in Bergamo.

 

Dat heeft ook gevolgen voor het parcours, dat een grondige opfrissing heeft gekregen. 

 

De Madonna del Ghisallo, een van de ijkpunten, bereiken we nu al aan het einde van het eerste wedstrijduur.

 

Zoek in de finale niet naar traditionele scherprechters zoals de Muro di Sormano (de col waar Evenepoel ten val kwam), de Civiglio en de San Fermo della Battaglia.

 

Het middenrif van dit "nieuwe" parcours ligt echter bezaaid met beklimmingen die het peloton zullen afmatten (vooral de Passo di Ganda is een smeerlap) voor de entree in Bergamo na 4.400 hoogtemeters.

 

Daar krijgen we de iconische passage door de Città Alta met de Colle Aperto en de kasseitjes als venijnige uitsmijter.

 

In 2016 reden ze voor het laatst van Como naar Bergamo en toen was Esteban Chaves de beste.

Esteban Chaves klopte Diego Rosa en Rigoberto Uran in 2016 in de sprint in Bergamo.
Het profiel van het toetje van dit wielerseizoen.
Na de Colle Aperto duiken de renners naar de witte lijn.

De deelnemers:

Wie zijn Belgische bril opzet, kijkt uiteraard met veel belangstelling naar Remco Evenepoel. Sluit hij zijn wisselvallig 2021 dankzij zijn uitmuntende eindeseizoensbenen af met een knalprestatie? Met ook Julian Alaphilippe en Joao Almeida zal Deceuninck-Quick Step de finale mee bombarderen.

 

Jakob Fuglsang, winnaar van vorig jaar, ligt in de lappenmand en is er niet bij. Zijn handlanger van 2020, Aleksandr Vlasov, wil in schoonheid afscheid nemen van Astana-Premier Tech.

 

Bahrein-Victorious kan goochelen met Mikel Landa, Jack Haig, Gino Mäder, Mark Padoen en Dylan Teuns.

 

De deelnemerslijst puilt uit van groterondemannen die er nog een lap op willen geven: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) wint ook nog na de Vuelta, Tadej Pogacar (UAE) mag je nooit vergeten, Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) won vorige week in zijn Sicilië en ook Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Simon Yates (BikeExchange) en Adam Yates (Ineos) hebben een rugnummer aangevraagd.

 

Zijn er nog gegadigden? Absoluut: onder meer Benoît Cosnefroy (AG2R-Citroën), Aleksej Loetsenko (Astana-Premier Tech), Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), Guillaume Martin (Cofidis), Rigoberto Uran, Sergio Higuita en Neilson Powless (EF), Thibaut Pinot en David Gaudu (Groupama-FDJ).

 

Nog niet genoeg ronkende namen? Denk ook aan: Dan Martin, Chris Froome en Ben Hermans (Israel Start-Up Nation), George Bennett (Jumbo-Visma), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Esteban Chaves (BikeExchange), Michael Storer, Tiesj Benoot en Romain Bardet (DSM), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Juan Ayuso, Davide Formolo, Marc Hirschi en Diego Ulissi (UAE).

teams en deelnemers

Live bij Sporza: