Eric Weylandt in Het Scheldepeloton: "Je ziet je zoon sterven op tv, maar je kan niets doen"

  Wouter Weylandt kwam 10 jaar geleden om het leven in Italië. De renner was 26 jaar.

  De laatste aflevering van de Canvas-reeks Het Scheldepeloton is hartverscheurend. Vrienden en familie vertellen over de vreselijke gebeurtenis van 10 jaar geleden in de Ronde van Italië: Wouter Weylandt (26) komt om het leven.

  9 mei 2011: Wouter Weylandt is gevallen in de 3e rit van de Ronde van Italië. Zijn ouders zien het live op televisie en verwittigen zijn vriendin An-Sophie en zijn zus Elke.

   

  Het ziet er echt niet goed uit. De familie probeert iemand te bereiken in Italië. Uiteindelijk komen ze terecht bij Rik Van Slycke, Wouters ex-ploegleider.

   

  Rik durft het niet te zeggen, maar wat hij heeft gezien doet hem het ergste vermoeden. Even later komt de bevestiging: Wouter heeft het niet gehaald.

   

  "Je ziet je zoon sterven en je kunt niks doen", vertelt zijn vader Eric Weylandt 10 jaar later.

  Kurt Hovelijnck stopt op verzoek van zijn zoon

  Trainingsmaats Iljo Keisse, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck, Wouters jeugdvrienden en wielermaten verwerken zijn dood elk op hun eigen manier. Ze hebben het moeilijk.

   

  Keisse durft zulke diepe vriendschappen niet meer op te bouwen en twijfelt om zijn zoon een koersfiets te geven die al klaar staat.

   

  Hovelijnck fietst nog op een lager niveau, tot zijn zoon hem na een zoveelste val vraagt om te stoppen.

   

  Hovelijnck in Het Scheldepeloton: ""Ik wil dat je stopt, want ik wil mijn papa niet moeten bezoeken op het kerkhof", zei hij."

  Bert De Backer breekt in de Giro van 2015

  Bert de Backer heeft het ook moeilijk. In 2015 staat hij samen met Iljo Keisse en Elke Weylandt - op dat moment net persverantwoordelijke bij de oude ploeg van haar broer - aan de start van de Ronde van Italië.

   

  In de eerste dagen rijden ze door de streek waar Wouter Weylandt verongelukte. De Backer bezoekt de plek van de val samen met Wouters ouders.

   

  Later in de Giro passeert het peloton de regio waar Weylandt en De Backer samen gingen trainen. Tranen vloeien.

  Iljo Keisse wint de slotrit: "Die dag reed ik niet alleen"

  Op de voorlaatste dag van die Giro slaapt Iljo Keisse op kamer 108, het rugnummer waarmee Wouter Weylandt stierf. Door dat toeval en het aansporen van zijn ploegleiders gelooft hij dat een nummertje mogelijk is in de slotetappe.

   

  Op 30 kilometer van de finish rijdt Keisse weg uit het peloton, samen met hardrijder en collega-pistier Luke Durbridge. Op het lokale circuit rijden de twee langzaam maar zeker weg.

   

  In de laatste rechte lijn perst Iljo er nog eens alles uit. Met twee vingers richting de hemel rijdt hij als eerste over de lijn.

   

  Op de achtergrond klinkt Sex on fire van Kings of Leon, een van de lievelingsnummers van Weylandt. "Alsof je die dag niet alleen gereden hebt", vertelt Keisse.

  Bekijk de volledige reeks Het Scheldepeloton op VRT.NU