Laurens Sweeck past voor crossen in Amerika: "Zie er geen vooruitgang"

  Laurens Sweeck vorig weekend aan de slag in Gieten, in het noorden van Nederland.

  De veldrijders vliegen deze week naar de Verenigde Staten voor de start van het Wereldbekerseizoen. Nummer 4 van de wereld Laurens Sweeck past voor de oversteek. "Omdat we een zwaar en lang seizoen aansnijden en omdat ik er geen vooruitgang zie", legt hij uit.

  Met maar liefst 16 manches doet de Wereldbeker veldrijden dit seizoen aan schaalvergroting. De eerste wedstrijden vinden in de Verenigde Staten plaats: nu zondag in Waterloo, volgende week in Fayetteville (Arkansas) en Iowa.

   

  Laurens Sweeck (27) zal er niet aan de start staan. "Omdat we een lang en zwaar seizoen aansnijden en ik de reis naar Amerika als een aanslag op mijn lichaam ervaar", legt de nummer 4 van de wereld uit. 

   

  Sweeck gelooft ook niet in veldrijden aan de andere kant van de wereld. "We proberen het al jaren. De eerste crossen reden we voor de internationalisering van onze sport. Kijk hoever ze nu staan in de Verenigde Staten, veel vooruitgang zie ik niet."

   

  "En als puntje bij paaltje komt, zijn het nog altijd de renners die moeten investeren in die trip."

  We proberen het al jaren in de Verenigde Staten. Kijk hoever ze nu staan, veel vooruitgang zie ik niet.

  Laurens Sweeck

  "Mondiale sponsor kan helpen"

  "Misschien kan cyclocross wel aan belangstelling winnen in de rest van de wereld, maar niet op deze manier", gaat Laurens Sweeck voort. "Nu komen de middelen allemaal uit Vlaanderen."

   

  "Als er eens een mondiale sponsor op de proppen komt, zie ik het positiever in. Die kan de internationalisering vooruithelpen. Dan zal het voor ons interessanter worden om de grote plas over te steken."

  "Moet er na Amerika staan"

  Sweecks ploegmaats Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout staan wel aan de start in de Verenigde Staten. Na het trio van Amerikaanse crossen volgen al snel Ruddervoorde (23 oktober - Superprestige) en Zonhoven (24 oktober - Wereldbeker) in ons land.

   

  "Daar is het de bedoeling dat ik er sta. Ik ben er om de mogelijke vermoeidheid van mijn teamgenoten op te vangen", legt Sweeck uit.

   

  "Want met bijna elk weekend een Wereldbekercross en een andere veldrit wordt het een zwaar seizoen", herhaalt hij. "En dan zal ik misschien blij zijn dat ik gepast heb voor de crossen in Amerika."

   

  De voorbije weken finishte Sweeck steevast in de top 4, met een 2e plaats in Bredene en Meulebeke als uitschieters. "Met de vorm zit het goed", stelt de 27-jarige crosser.

   

  "Vorig weekend vond ik het iets minder, maar daar zat de geboorte van mijn dochtertje Félice misschien voor iets tussen."

  kalender Wereldbeker

  datum cross winnaar winnares
  10/10 Waterloo (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
  13/10 Fayetteville (VS) Quinten Hermans Lucinda Brand (Ned)
  17/10 Iowa (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
  24/10 Zonhoven Toon Aerts Denise Betsema (Ned)
  31/10 Overijse Eli Iserbyt Kata Blanka Vas (Hon)
  14/11 Tabor (Tsj) Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)
  21/11 Koksijde Eli Iserbyt Annemarie Worst (Ned)
  28/11 Besançon (Fra) Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
  5/12 Antwerpen afgelast afgelast
  12/12 Val di Sole (Ita) Wout van Aert Fem van Empel (Ned)
  18/12 Rucphen (Ned) Tom Pidcock (GBr) Marianne Vos (Ned)
  19/12 Namen Michael Vanthourenhout Lucinda Brand (Ned)
  26/12 Dendermonde Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
  02/01 Hulst (Ned) Tom Pidcock (GBr) Lucinda Brand (Ned)
  16/01 Flamanville (Fra) Eli Iserbyt Fem Van Empel (Ned)
  23/01 Hoogerheide (Ned) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)

  Naast Laurens Sweeck past ook Wout van Aert voor de Wereldbekercrossen in de Verenigde Staten. Na een slopend wegseizoen geniet hij van een pauze.