Peter Vandenbempt: "Kansen afmaken blijft een probleem voor Anderlecht"

  Peter Vandenbempt over het voetbalweekend.

  Terwijl de renners afzagen op de stenen van Parijs-Roubaix, keek Peter Vandenbempt met veel aandacht naar Anderlecht - Club Brugge. Onze voetbalanalist laat ook zijn licht schijnen op de malaise bij Standard en de late nederlaag van Genk.

  Peter Vandenbempt in een notendop:

  • "Het is veelzeggend dat de 2 beste saves in Anderlecht - Club Brugge van Van Crombrugge kwamen"

  • "De supporters hebben gelijk dat Anderlecht had moeten winnen tegen Club Brugge"

  • "Het is begrijpelijk dat Genk-coach Van den Brom gefrustreerd is dat zijn team de zege weer weggeeft"

  • "Standard-spelers roddelden achter de rug van Leye en gaven hem weinig flatterende bijnamen"

  "Met een weggeefdoelpunt deed Anderlecht zich weer tekort"

  De supporters van Anderlecht hebben gelijk wanneer ze zeggen dat hun club gisteren had moeten winnen. 

   

  Club Brugge mag tevreden zijn met een punt, Anderlecht niet. Op basis van de kwaliteit van het spel en de kansen. Met een weggeefdoelpunt deed Anderlecht zich eens te meer tekort.

   

  Het was overigens echt een goede wedstrijd. Zeker in de 1e helft. De twee ploegen wilden voetballen, dat zien we graag in een topwedstrijd.

  Maar oké, Club Brugge bleef toch een stuk onder zijn beste niveau dat we kennen uit de Champions League. De uitblinkers die we in Leipzig zagen, namelijk Vanaken, Lang en De Ketelaere, speelden middelmatig tegen Anderlecht.

   

  Club creëerde weinig, leek minder fris en was zeker voor de rust een helft lang defensief kwetsbaar. 

   

  Maar het is veelzeggend dat de 2 beste saves kwamen van de doelman van Anderlecht (Van Crombrugge), terwijl Anderlecht zelf de meeste kansen verzamelde. Kansen afmaken en punten pakken die ze verdienen blijft een probleem voor de spelers van Anderlecht.

  Het is veelzeggend dat de 2 beste saves kwamen van de doelman van Anderlecht, terwijl Anderlecht zelf de meeste kansen creëerde 

  Peter Vandenbempt

  Voor Club Brugge was dit gewoon een goed punt. Want het was op Anderlecht en te midden van een zware Champions League-kalender. Dan moet je tevreden zijn met een gewone prestatie.

  De prestaties van Anderlecht in het voetbal zitten al een hele poos duidelijk in stijgende lijn. Dat is allemaal veelbelovend. 

   

  Maar in de laatste 3 wedstrijden sprokkelt Anderlecht maar 3 op 9. Dan blijf je in de achtervolging hangen, terwijl Anderlecht vandaag gewoon al op kop had kunnen staan. Zo zijn er natuurlijk nog 3 à 4 ploegen waar ze net hetzelfde denken.

  Doelpuntenmaker Mats Rits opende de score tegen Anderlecht.

  Stroompanne in de Genkse hoofden

  Tegen Eupen is Genk hetzelfde overkomen als tegen Union 3 weken geleden. Eigenlijk was het nog erger, want in de laatste paar minuten slikte Genk gisteren 2 goals met de nederlaag als gevolg.

   

  Ik zou eerst toch zeggen: "Ode aan Eupen." Het is zo een beetje een raar gevalletje, ver van ons vandaan in de uithoek van het land.

   

  Eupen was vooraf met stip genoteerd bij de degradatiekandidaten, want de Qatari willen er liever niet te veel geld meer in stoppen.

   

  Maar goed, de ploeg is gebleven. Ze hebben daar een onbekende trainer, die me doet denken aan een Duitse Schlagerzanger. Maar Stefan Krämer doet het wel uitstekend. Hij ging na de wedstrijd mee zingen met de supporters.

   

  De goals van Eupen kwamen trouwens niet uit de lucht gevallen gisteren. Ze hebben eerst hard gestreden, blijven voetballen en ze hebben overleefd met 10 man. Uiteindelijk hebben ze geprofiteerd van wat stilaan toch een traditionele stroompanne is in de Genkse hoofden.

  Bij Eupen hebben ze een onbekende trainer, die me doet denken aan een Duitse Schlagerzanger. Maar hij doet het wel uitstekend. 

  Peter Vandenbempt

  Het is een horrorweek voor KRC Genk. Donderdag was er de ontnuchterende 0-3-nederlaag tegen Dinamo Zagreb. Dat strookt niet met de torenhoge ambities die Genk ook in Europa heeft.

  En gisteren was er dus de totaal overbodige uitschuiver in Eupen. Genk was baas, stond op voorsprong, had een man meer en in de laatste 6 à 7 minuten gaf Genk dat ineens allemaal weg.

   

  Het was hetzelfde scenario als tegen Union 3 weken geleden. Ook zij kregen eerst ruimte en kansen voordat ze die gelijkmaker konden maken. De organisatie van Genk stortte toen ook in. Dat overkwam Genk 2 weken geleden ook al tijdens een dodelijk kwartiertje op Antwerp (dat met 4-2 won). 

   

  Dat alles frustreert coach John van den Brom en dat kan ik wel begrijpen.

  Eupen zadelde Genk in de slotminuten met een kater op.

  Ontslag Leye is niet de oplossing voor alle problemen

  Vrijdag was zeker zo'n match van Standard waarna in het voetbal al wel een keer het doek valt voor een trainer.

  Het was een lamentabele prestatie tegen KV Mechelen voor de rust. In het spel is er al weken een gebrek aan een duidelijk spelsysteem.

   

  Na de wedstrijd was er wel het opmerkelijke discours van Mbaye Leye, een heel verstandig persoon. Hij had kritiek op zijn spelers en op de werking van Standard over een probleem dat al jaren aansleept. 

   

  Nauwelijks verholen kritiek op het bestuur dus, op een gebrek aan kwaliteit om te presteren op een niveau dat een club zoals Standard zou moeten halen. Het was het discours van een trainer die zich niet meer inhoudt.

   

  Al bleef hij wel zeggen dat hij de geknipte man was om Standard weer op het juiste pad te brengen. En dat gekoppeld aan spelers die al een tijd zelf niets meer presteren op het veld, maar het dan toch nodig vinden om achter de rug van de trainer te roddelen. Over zijn ego en weinig flatterende bijnamen. 

   

  Maar het ontslag van Leye is niet de oplossing voor alle problemen in Luik. Trainers in nood kijken de komende dagen ongerust op hun smartphone tijdens zo'n interlandbreak. Dan denk ik ook aan Francky Dury in Waregem, misschien ook Yves Vanderhaeghe in Brugge en Ronald Koeman misschien in Barcelona.

  Mbaye Leye is geen coach meer van Standard.