Voorzitster Amerikaanse vrouwenvoetbalcompetitie stapt op na onthullingen misbruik: "I'm so sorry"

  Lisa Baird.

  Lisa Baird, de voorzitster van de Amerikaanse profvoetbalcompetitie voor vrouwen (NWSL), is opgestapt. Dat doet ze nadat 2 voetbalsters van North Carolina Courage gisteren gemeld hadden seksueel te zijn misbruikt door de Engelse coach Paul Riley. North Carolina Courage ontsloeg Riley gisteren meteen, de competitie is stilgelegd.

  Baird liet eerder weten dat ze de beschuldigingen van de speelsters Sinead Farrelly (31) en Meleana Shim (30) voor onderzoek had doorverwezen naar het Amerikaanse Centrum voor Veilige Sport. Op Twitter meldt de NWSL nu dat Baird is opgestapt.

  Farrelly en Shim openbaarden het misbruik door Riley in het tijdschrift The Athletic. Ze vertelden uitgebreid over de seksuele intimidaties die meer dan 10 jaar duurden.

  Riley spreekt alle beschuldigingen tegen en liet in het magazine weten dat hij nooit seks met de speelsters heeft gehad. Hij ontmoette ze wel eens in een bar en betaalde dan hun drankjes. Voor de club waren de aantijgingen voldoende om Riley de laan uit te sturen.

  Zowel de Amerikaanse voetbalfederatie als wereldvoetbalbond FIFA heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen.

  Geen competitiewedstrijden dit weekend

  Op de site van NWSL staat een korte boodschap, die de speeldag van dit weekend afmeldt. "Gezien de ernst van de gebeurtenissen de voorbije week zullen de wedstrijden die in het weekend gepland zijn, niet doorgaan."

   

  Lisa Baird voegde daar een korte commentaar aan toe: "Deze week en een groot deel van het seizoen was ongelooflijk traumatisch voor onze speelsters en staf. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de rol die ik daarin gespeeld heb."

  "Het spijt me zeer voor de pijn die velen voelen. We erkennen dat trauma en hebben beslist om niet op het veld te komen, zodat iedereen de ruimte heeft om hierover na te denken. Het kan niet zomaar business as usual zijn."

   

  "Onze hele liga heeft heel wat te verwerken, onze speelsters verdienen veel beter. Deze beslissing kwam er in overleg met de speelstersvakbond. Deze pauze is de eerste stap in een gezamenlijk proces om de cultuur van onze liga te veranderen. Dat was al lang nodig."