Uw gids voor Parijs-Roubaix voor de vrouwen: parcours, deelnemers en livestream

  U kunt de finale live bekijken op onze platformen.

  Ze hebben er jaren voor moeten vechten, maar zaterdag 2 oktober is het eindelijk van dattum: het vrouwenpeloton mag zich een eerste keer uitleven op de kasseien in Noord-Frankrijk. Lees in deze gids van Parijs-Roubaix voor vrouwen meer over het deelnemersveld en de uitzending bij Sporza.

  Onze gidsen voor de belangrijkste wielerafspraken van het seizoen openen we traditioneel met een terugblik op vorig jaar. 

   

  Door corona moeten we af en toe goochelen met de datums, maar bij deze koers is er geen geschiedenis.

   

  Normaal zou de primeur voor eind vorig jaar geweest zijn, maar in de hertekende najaarskalender gooide corona alsnog roet in het eten. Voor zaterdag staan alle lichten op groen.

  Het parcours:

  Voor hun eerste kennismaking met de Hel gaan de vrouwen niet voor een volledige blauwdruk van de koers bij de mannen, maar de (lange) finale is wel identiek.

   

  Om 13.35 u weerklinkt het startschot in Denain (en dus niet in Compiègne zoals bij de mannen) voor een totaalpakket van 116,4 kilometer. 

   

  Hoewel het Bos van Wallers op een steenworp ligt van de startlocatie, laten de vrouwen die strook links (of rechts) liggen.

   

  Na 3 lokale rondjes in Denain trekken de vrouwen naar Hornaing voor de eerste van 17 kasseistroken. Die eerste ontmoeting vindt plaats na ruim 30 kilometer koers.

   

  Voor de resterende 80 kilometer van het parcours worden de pijltjes van de mannen genuttigd. Dat betekent dat de vrouwen in de finale ook Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre zullen moeten temmen.

   

  Na 29,2 kilometer dokkeren over kasseien bereiken de vrouwen de Vélodrome in Roubaix. 

   

  Daar ontdekken we tussen 16.45 u en 17 u wie de geschiedenisboeken ingaat als de eerste winnares van Parijs-Roubaix.

  Bekijk het volledige traject:

  De deelnemerslijst:

  Aangezien er geen referentiepunten uit vorige edities zijn, is het moeilijk in te schatten wie de status van topfavoriete mag torsen.

   

  Met de Belgische inbreng zit het alvast snor: Lotte Kopecky kwam op het WK van vorige zaterdag tekort, maar dit terrein moet spek voor haar bek zijn. Dat geldt ook voor Jolien D'hoore, die op de piste van Roubaix meteen ook afzwaait als profrenster. Kan ze er haar kennis van de piste nog sluw hanteren?

   

  D'hoore is een van de 6 rensters bij topteam SD Worx. Ploegmate Chantal van den Broek-Blaak is als hardrijdster een van de vrouwen die wat meer gewicht in de schaal kunnen werpen, landgenotes Amy Pieters en Lonneke Uneken zullen tuk zijn op een knalprestatie en Christine Majerus kan haar bagage als veldrijdster aanspreken.

   

  Na de teleurstellende kampioenschappen hebben de Nederlandse vrouwen hun oranje uitrusting weer in de kast gelaten, maar in de truien van hun merkenteams zullen ze uiteraard weer een hoofdrol proberen te vertolken.

   

  Marianne Vos is als alleskunner sowieso een van de dames die het beeld zullen kleuren, wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk heeft ook de capaciteiten om uit te blinken op de Noord-Franse stenen en Annemiek van Vleuten heeft jaren gewacht op een kans in dit monument.

   

  Zo fors de ontgoocheling was bij Nederland in Leuven, zo immens was de vreugde in het Italiaanse kamp. Elisa Balsamo koerst voor het eerst in de regenboogtrui, landgenotes Elena Cecchini en Elisa Longo Borghini zijn nu haar concurrentes. 

   

  Het deelnemersveld wordt afgeroomd met de klassieke namen die in elke klassieker een rol vertolken: Cecilie Uttrup Ludwig, Katarzyna Niewiadoma, Marta Bastianelli, Marlen Reusser, Lorena Wiebes, Lisa Brennauer, Emma Norsgaard en Lizzie Deignan.

  Ik start omdat deze koers een mijlpaal is voor onze sport en het is belangrijk dat we de wedstrijd serieus nemen. Het is geen koers die bij me past omwille van de kasseien en er zijn risico's aan verbonden, maar het is het einde van het seizoen, dus ik wil dat risico wel nemen.

  Annemiek van Vleuten is als klimmerstype zeker geen topfavoriete

  Live bij Sporza:

  U hoeft zaterdag geen pedaalslag te missen van de première. We volgen de koers van start tot finish op deze pagina op onze website en in onze app.

   

  De rechtstreekse uitzending op Eén gaat om 15 u van start en dan schakelen wij ook onze livestream in. Op Radio 1 volgen we de finale vanaf 16 u.