Vandenbempt over verdere verloop voetbalschandaal: "Kan nog een woelig najaar worden"

  Dejan Veljkovic op een archiefbeeld in de tribune van Anderlecht.

  Een nieuw hoofdstuk in het voetbalschandaal. Spijtoptant Dejan Veljkovic heeft volgens informatie die onze redactie verkreeg bij het gerecht nog bezwarende verklaringen afgelegd over scheidsrechter Sébastien Delferière. Maar hoe zal het dossier verder verlopen? "Wie hoopt dat het voetbalschandaal een stille dood zal sterven, zal ik moeten teleurstellen", aldus commentator Peter Vandenbempt.

  Vandenbempt: "Heel erg kwalijk voor ons voetbal, en voor al die refs die wel op een correcte manier werken"

  Uit de nieuwe onthullingen blijkt nog maar eens dat scheidsrechter Sebastien Delferière een ongezond nauwe band onderhield met makelaar Dejan Veljkovic. Zo fungeerde hij als een soort van makelaar voor toenmalig Charleroi-trainer Felice Mazzu.

  "Bij supporters van AA Gent zal een bepaalde wedstrijd tussen Charleroi en AA Gent in 2017 daardoor voor zure oprispingen zorgen", vertelt Peter Vandenbempt.

   

  "Gent verloor daar met 2-1 en iedereen verbaasde zich over het optreden van Delferière. Als je nog eens naar die wedstrijd kijkt met bepaalde zaken in het achterhoofd laat dat toch een vies smaakje na."

  Maar wat zal er nog concreet voortkomen uit het hele onderzoek? "Mensen spreken me daar regelmatig over aan", aldus Vandenbempt. "Ze denken dat er niks meer van zal komen omdat het er al heel lang stil rond is... Maar ik kan verzekeren dat er doorgewerkt wordt aan het dossier. De afronding is nakende. Al is het niet dat eerste keer dat we dat vertellen - evengoed duurt het nog even."

  Het kan dus nog een woelig najaar worden als blijkt dat het gerecht het onderzoek heeft afgerond.

  Peter Vandenbempt

  "Maar mensen die denken dat het verhaal een stille dood zal sterven, zal ik moeten teleur- of geruststellen. Dat gaat niet gebeuren. Veljkovic heeft 70 namen genoemd. Een meerderheid daarvan zal zich moeten rechtvaardigen. Via een boete of voor de rechtbank."

   

  "Ik weet dat er binnen de kringen van de Pro League al over vergaderd wordt", gaat Vandenbempt verder. "Het zorgt voor wat ongerustheid, ook bij de voetbalbond. Het kan dus nog een woelig najaar worden als blijkt dat het gerecht het onderzoek heeft afgerond."

  "Verhalen zijn hallucinant, maar niet helemaal nieuw"

  Schrikt onze commentator nog van deze verhalen die naar boven komen? "Ze zijn allemaal hallucinant", zegt Peter Vandenbempt. "Maar als je al wat langer in het voetbal zit, dan zijn ze niet helemaal nieuw."

   

  "Maar ik vond toen en ik vind nog altijd: als een scheidsrechter en zeker onze toenmalige nummer 1 veel te close is met een makelaar, zelfs als een soort van makelaar optreedt voor een trainer in eerste klasse van wie hij nog matchen moet fluiten en beïnvloedbaar is voor wedstrijden, dan is dat heel erg kwalijk."

   

  "Deontologie is het hoogste goed van een scheidsrechter. En die gooit hij op deze manier te grabbel. Dat is kwalijk voor ons voetbal en voor de refs die wel op een correcte manier hun werk willen doen."